Skip to main content

Απολυμάνσεις – Απεντομώσεις Μυοκτονίες

Απολυμάνσεις – Απεντομώσεις Μυοκτονίες 

Η “Σύμπαν Υπηρεσίες κτιρίων”, εκτός από τις αποφράξεις, την έκδοση κοινοχρήστων, τη διαχείριση πολυκατοικίας, παρέχει την καλύτερη εξυπηρέτηση σε οποιοδήποτε πρόβλημα αφορά στην καθαριότητα ή την απολύμανση του κτιρίου σας στην Αθήνα και σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής.Η εταιρία SYBAN έχει καταξιωθεί εδώ και 40 χρόνια ως την πλέον αξιόπιστη και αποτελεσματική στον τομέα των απολυμάνσεων, μέσω των Aπεντομώσεων και των Mυοκτονιών. Η Άμεση Ανταπόκριση, οι Ολοκληρωμένες Λύσεις, η Μεθοδολογία, η Εκπαίδευση του Προσωπικού, τα Νέας Γενιάς Φάρμακα, ο Σύγχρονος Εξοπλισμός, συνθέτουν το οργανωμένο δίκτυο της εταιρίας SYBAN που δημιουργεί για εσάς, όλες τις προϋποθέσεις για πλήρεις και αποτελεσματικές υπηρεσίες υψηλών απαιτήσεων. Έχοντας στη διάθεση μας εξειδικευμένα συνεργεία με άρτια καταρτισμένους, έμπειρους τεχνικούς-απολυμαντές υπό την επίβλεψη υπεύθυνου χημικού και χρησιμοποιώντας φάρμακα δραστικά αλλά ακίνδυνα για τον άνθρωπο, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Γεωργίας, πραγματοποιούμε κάθε είδους απολυμάνσεις-απεντομώσεις-μυοκτονίες άμεσα, ακίνδυνα, οικονομικά και κυρίως αποτελεσματικά.Σε οποιαδήποτε περιοχή της Αθήνας ή της Αττικής κι αν βρίσκεστε, αρκεί ένα τηλεφώνημα και τα ειδικά συνεργεία μας για τις απολυμάνσεις θα είναι άμεσα δίπλα σας για να σας απαλλάξουν οριστικά από κάθε είδους “εισβολέα” στην κατοικία ή τον επαγγελματικό σας χώρο.

Απεντόμωση

Η εταιρεία ΣΥΜΠΑΝ παρέχει την καλύτερη εξυπηρέτηση για την αντιμετώπιση οποιοδήποτε προβλήματος που αφορούν σε έντομα υγειονομικής σημασίας σε κατοικίες, χώρους παρασκευής και αποθήκευσης τροφίμων κ.α.

Απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά παράσιτα με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. Το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό μας σας απαλλάσσει από τα ενοχλητικά έντομα και τρωκτικά. Οι εφαρμογές μπορεί να εφαρμοστούν σε όλους τους χώρους με ασφαλή τρόπο για τους κατοίκους και τα κατοικίδια και με τη μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Κατσαρίδες

Οι κατσαρίδες είναι έντομα που ζουν σε όλο τον πλανήτη. Υπάρχουν τουλάχιστον 3,500 είδη, αλλά μόνο λίγα δημιουργούν προβλήματα στον άνθρωπο. Στην Ελλάδα τα είδη που δημιουργούν προβλήματα είναι:

Η γερμανική κατσαρίδα (Blatella germanica). Είναι μικρή και ξανθιά, βρίσκεται συνήθως σε κουζίνες (οικιακές και επαγγελματικές), ενώ προτιμά υγρά και ζεστά σημεία. Το είδος αυτό προξενεί τα περισσότερα προβλήματα κυρίως σε επαγγελματικούς χώρους (κουζίνες, διαδρόμους ηλεκτρικών καλωδίων, εσοχές ξύλινων ή ανοξείδωτων πάγκων προετοιμασίας τροφίμων, ντουλάπια κουζίνας, ηλεκτρικές συσκευές, σπασμένα πλακάκια-φθαρμένους αρμούς ή ανοίγματα κουφωμάτων και σοβατεπί) και είναι δύσκολο να εξοντωθεί.

Η ανατολική κατσαρίδα (Blatta orientalis). Είναι μαύρου χρώματος και βρίσκεται συνήθως σε υπόγεια, λεβητοστάσια, αλλά και εξωτερικούς χώρους κάτω από πεσμένα φύλλα ή άλλα αντικείμενα.

Η αμερικανική κατσαρίδα (Periplaneta americana). Είναι μεγάλη και καφέ και συνήθως βρίσκεται στα φρεάτια και το αποχετευτικό σύστημα, εισέρχεται εντός οικιών είτε μέσω των σωληνώσεων αποχέτευσης είτε με το πέταγμα, μιας και μπορεί να πετάξει αρκετά μακρινές αποστάσεις.

Οι κατσαρίδες είναι κατά κανόνα νυκτόβια έντομα. Ζουν το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής τους σε προστατευμένα καταφύγια με ρωγμές, σχισμές ή κενά κατά τη διάρκεια της ημέρας και δραστηριοποιούνται κατά τη νύχτα προς αναζήτηση τροφής, οπότε και γίνονται αντιληπτές.

Οικιακές μύγες

Οι μύγες είναι ανεπιθύμητες, καθώς προκαλούν όχληση με την παρουσία τους αλλά και επειδή είναι μηχανικοί και βιολογικοί φορείς περισσότερων από 100 παθογόνων μικροβίων. Μπορεί να μεταδώσουν στον άνθρωπο, μεταξύ άλλων, πολύ σοβαρές ασθένειες (σαλμονέλα, άνθρακα, δυσεντερία, πολιομυελίτιδα, φυματίωση κ.α.). Συνδέονται άμεσα με την ανθρώπινη δραστηριότητα και παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο, αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να αναπαραχθούν. Η ακτίνα στην οποία πετούν μπορεί να έχει μήκος μέχρι και 20 χιλιόμετρα. Όσο αφορά την αναπαραγωγή τους, το θηλυκό μπορεί να γεννήσει 4-5 παρτίδες από 100-150 αυγά, που εναποθέτει σε οργανικό υπόστρωμα κατάλληλο για την ανάπτυξη των προνυμφών (κοπριά, περιττώματα ζώων, φυτικά υπολείμματα σε αποσύνθεση).

Η διάρκεια ζωής των τέλειων εντόμων είναι 2 έως 4 εβδομάδες. Μετά την εναπόθεση των αυγών, εντός δύο ημερών εκκολάπτονται σε προνύμφες και σε 5-14 ημέρες εξέρχονται τα τέλεια έντομα. Συνήθως οι μύγες παρατηρούνται σε περιοχές με ρεύματα αέρα και με έντονη οσμή . Οι μύγες χρησιμοποιούν το σάλιο τους για να ρευστοποιήσουν τις στερεές τροφές, ώστε να διαλυθούν και στη συνέχεια να μπορέσουν να τις αναρροφήσουν με την προβοσκίδα τους. Η διαδικασία, όμως, αυτή έχει ως αποτέλεσμα την επικίνδυνη μόλυνση της τροφής.

Μυρμήγκια

Τα μυρμήγκια δημιουργούν αποικίες που είναι οργανωμένες σε κοινωνίες. Προβλήματα στον άνθρωπο δημιουργούν κυρίως το Μαύρο ή Μυρμήγκι του κήπου (Lassius niger) και το Μυρμήγκι του Φαραώ (Monomorinon pharaonis). Τα δύο αυτά κύρια είδη δημιουργούν αποικίες γύρω από την πηγή της τροφής και προκαλούν προβλήματα καθώς διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας τροφή. Αναζητούν ζεστές συνθήκες αλλά και υγρασία για την εστία τους και έτσι όταν τις βρουν δεν τις εγκαταλείπουν. Αυτές οι συνθήκες δεν τους επιτρέπουν να πετάξουν παρόλο που διαθέτουν φτερά.

Έχουν κύκλο ζωής 40-70 ημερών, με βασίλισσα που μπορεί να γεννήσει 400 ή περισσότερα αυγά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, με 10-12 αυγά ανά ομάδα στο πρώιμο στάδιο παραγωγής, ενώ αργότερα 4-7 αυγά ανά ομάδα.

Τα μυρμήγκια αποτελούν μία οργανωμένη κοινωνία. Ζουν καθ’ ομάδες δημιουργώντας κοινωνίες με μια ή περισσότερες βασίλισσες, τις νύμφες, πολλές άγονες εργάτριες και περιπτωσιακά τα αρσενικά. Κάθε άτομο έχει το δικό του ρόλο ύπαρξης και έτσι αναπτύσσεται συνεργασία στην προσπάθεια επιβίωσης της κοινωνίας τους. Η βασίλισσα όπως και οι εργάτριες είναι γένους θηλυκού. Τα αρσενικά ζουν, με μοναδικό τους λόγω ύπαρξης, να ζευγαρώσουν τη βασίλισσα και μετά πεθαίνουν. Οι εργάτριες μεταφέρουν απλά την τροφή και σκάβουν την εκάστοτε φωλιά.

Τερμίτες

Οι τερμίτες είναι έντομα που ζουν σε πολυπληθείς αποικίες οργανωμένες σε κοινωνίες. Προσβάλουν το ξύλο και ξύλινες κατασκευές που βρίσκονται κάτω από το χώμα ή και ξυλεία που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Επειδή δεν τους αρέσει να έρχονται σε επαφή με το φώς (φωτοφοβικά έντομα), η ζημιά που προκαλούν στο ξύλο είναι κρυφή, χωρίς να προσβάλλεται η εξωτερική του στιβάδα, με αποτέλεσμα να μην γίνεται συχνά αντιληπτή, παρά μόνο όταν έχει προχωρήσει αρκετά.

Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες τερμιτών: οι υπόγειοι τερμίτες, οι τερμίτες υγρού ξύλου, οι τερμίτες ξηρού ξύλου και οι θεριστές. Ζημιές σε ξύλινες κατασκευές στο αστικό, περιαστικό και αγροτικό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσουν οι υπόγειοι τερμίτες και οι τερμίτες ξηρού ξύλου.

Οι υπόγειοι τερμίτες προσβάλλουν κυρίως ξύλο που βρίσκεται κάτω από το έδαφος ή ξύλο που είναι σε επαφή με το έδαφος. Μπορούν όμως να προσβάλλουν και ξύλινες κατασκευές πάνω από την επιφάνεια του εδάφους μέσω ειδικών κατασκευών (στοών) που δημιουργούν με το σάλιο τους και χώμα.

Οι τερμίτες ξηρού ξύλου δεν ζουν στο έδαφος και μπορεί να προσβάλουν ξύλινες κατασκευές πολύ μακριά από το χώμα (πλαίσια εξωτερικών και εσωτερικών κουφωμάτων, πατώματα, οροφές, σοφίτες κ.α.). Η προσβολή από τερμίτες είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Ωστόσο η παρουσία των πτερωτών του μορφών στο εσωτερικό παραθύρων οικίας, τις ηλιόλουστες μέρες της άνοιξης και του φθινοπώρου μαρτυρούν την προσβολή σε κοντινή ξύλινη επιφάνεια (πλαίσιο κουφώματος, πάτωμα κ.α.).

Kοριοί

Οι κοριοί (Cimex lectularius) είναι υποχρεωτικά αιμομυζητικά εκτοπαράσιτα που δραστηριοποιούνται τη νύχτα. Το σχήμα τους είναι οβάλ και επίπεδο, αν δεν έχουν τραφεί. Το κεφάλι τους είναι μικρό και έχουν μακριά και λεπτή προβοσκίδα μέσω της οποίας αναρροφούν αίμα από τους ξενιστές τους. Τρέφονται αποκλειστικά με αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Τα θηλυκά γεννούν συνήθως 3 αυγά την ημέρα και ζουν περίπου 250 μέρες. korios

Οι κοριοί κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένουν κρυμμένοι σε ρωγμές, σχισμές ή χαραμάδες γύρω από τον ξενιστή. Εντοπίζονται συνήθως στο κρεβάτι και γενικώς σε όλο το υπνοδωμάτιο. Εκεί μπορεί να παραμείνουν κρυμμένοι, σε ασιτία (απουσία ξενιστή) έως και ένα χρόνο. Για τους παραπάνω λόγους η εξόντωση των κοριών είναι μία εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη διαδικασία.

Tα τελευταία χρόνια καταγράφεται ραγδαία αύξηση των προσβολών από κοριούς κατά 500% αποδιδόμενη είτε στην αύξηση των διεθνών ταξιδιών είτε στην αύξηση του διεθνούς εμπορίου, ή στη μετανάστευση κ.α. Οι συνήθεις τρόποι μετάδοσης είναι με μεταχειρισμένα έπιπλα και αποσκευές. Οι κοριοί δεν μεταδίδουν κάποιο νόσημα, ωστόσο θεωρούνται ιδιαίτερα ενοχλητικά έντομα λόγω του έντονου ερεθισμού που προκαλούν τα τσιμπήματά τους.

Τσιμπούρια

Τα τσιμπούρια (κρότωνες) είναι παρασιτικά αρθρόποδα που ανήκουν στα αραχνοειδή και δεν διαθέτουν φτερά. Η δραστηριότητα τους είναι ιδιαίτερα έντονη όλο το χρόνο εκτός από τους χειμερινούς μήνες. Υπάρχουν πολλά είδη κροτώνων ανά τον κόσμο με σπουδαία υγειονομική σημασία. Μπορεί να μεταδώσουν διάφορες ασθένειες (εγκεφαλίτιδα, πιροπλάσμωση, τουλαραιμία, νόσος του Lyme κ.α.). Το τσίμπημα των τσιμπουριών δεν είναι πρόσκαιρο. Με τα στοματικά του μόρια παραμένουν προσκολλημένα στον ξενιστή για αρκετό διάστημα έως να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ποσότητα αίματος. dogtick

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικά είδη τσιμπουριών, κυρίως θηλυκά που μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και παράλυση του νευρικού συστήματος ή ακόμα και θάνατο. Τα τσιμπούρια ανεβαίνουν σε χαμηλή βλάστηση και περιμένουν να περάσει ο ξενιστής. Όταν βρεθούν πάνω στον ξενιστή μετακινούνται σε σημεία όπου θα προσλαμβάνουν ανενόχλητα αίμα (πίσω από το γόνατο, κάτω από τις μασχάλες, κάτω από το στήθος κ.α.).

Ψύλλοι

Οι ψύλλοι τρέφονται αποκλειστικά με αίμα από διάφορα ζώα αλλά και τον άνθρωπο. Είναι μικρά, άπτερα, αλλά ιδιαίτερα ευκίνητα έντομα. Το σώμα τους είναι σκληρό, με μήκος κυμαινόμενο από 1,5 έως 4 χιλιοστά και καστανού χρώματος. Τα στοματικά τους μόρια είναι μυζητικού τύπου. Μπορούν να κάνουν άλματα εις ύψος 18 εκατοστών και εις μήκος περίπου 36 εκατοστών καθώς τα πίσω πόδια τους διαθέτουν ισχυρούς μηρούς. Στον άνθρωπο παρασιτούν κυρίως τα είδη Pulex irritans και Xenopsylla cheopis, στη γάτα το είδος Ctenocephalides felis, στο σκύλο το είδος Ctenocephalides canis και στα τρωκτικά το είδος Ceratophyllus fasciatus. psilos h 633 451

Είναι πρόσκαιρα παράσιτα των εκάστοτε ξενιστών τους, ενώ δεν έχουν εξειδικευθεί σε συγκεκριμένο είδος ξενιστή. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στους ψύλλους να μυζήσουν αίμα και από διαφορετικούς ξενιστές (ο ψύλλος της γάτας μπορεί να προσβάλει το σκύλο και τον άνθρωπο). Αφήνουν τα αυγά τους πάνω στο σώμα του ξενιστή αλλά πολλά από αυτά πέφτουν. Οι προνύμφες βρίσκονται στο χώρο όπου κοιμάται ή συχνάζει ο ξενιστής και τρέφονται από τα περιττώματα των ενήλικων ψύλλων. Οι νύμφες, λίγο πριν εξέλθουν οι ενήλικες ψύλλοι παραμένουν στο κουκούλι τους για μεγάλο διάστημα, μέχρι να εξέλθουν, αφού λάβουν πρώτα τα ανάλογα ερεθίσματα ύπαρξης ξενιστή.

Οι ψύλλοι συνήθως επιτίθενται στον άνθρωπο χαμηλά, κυρίως στα πόδια. Το τσίμπημά τους προκαλεί έντονη φαγούρα και η ενόχληση μπορεί να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα. Στα ζώα οι ψύλλοι μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο καθώς μπορούν να τρέφονται από αυτά ακόμα και 100 μέρες, ρουφώντας όλο το αίμα τους. Μεταδίδουν την πανώλη ή πανούκλα, νόσος η οποία προκάλεσε το θάνατο του μισού πληθυσμού της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.

Σκόροι των ρούχων

Οι σκόροι των ρούχων είναι κοσμοπολίτικα έντομα. Ανάλογα με την κατασκευή της θέσης νύμφωσης κατατάσσονται στους σκόρους που κατασκευάζουν αραιούς ιστούς (webb cloth moth) και σε σκόρους που κατασκευάζουν βομβύκια (case making moth). Τρέφονται από μαλλιά, φτερά, γούνες, ταπετσαρίες αλλά και από δερμάτινα ρούχα.

Σκόροι των τροφίμων

Τα αποθηκευμένα προϊόντα προσβάλλονται από διάφορα έντομα (μικροσκοπικές πεταλούδες, σκαθάρια, ακάρεα κ.α.). Μπορεί να προσληφθούν σχεδόν όλα τα αποθηκευμένα προϊόντα (ρύζι, ζυμαρικά, μπαχαρικά, δημητριακά, ξηροί καρποί, άλευρα, σπόροι κ.α.) όταν αποθηκεύονται χωρίς κατάλληλα μέτρα προστασίας. Οι συνηθέστεροι εχθροί των αποθηκευμένων προϊόντων είναι το Μεσογειακό σκουλήκι των αλεύρων (Mediterranean flour moth) και το κοινό σκουλήκι των αποθηκών (Indian meal moth).

Σφήκες

Οι σφήκες ανήκουν στα κεντροφόρα Υμενόπτερα. Το σώμα τους έχει ελάχιστο τρίχωμα και είναι έντονα χρωματισμένο. Τρέφονται με άλλα έντομα, αλλά και ζακχαρούχες ουσίες. Οι φωλιές τους μοιάζουν ως προς τα εξάγωνα κελιά και είναι γκρίζες και θυμίζουν χαρτόνι. Είναι κατασκευασμένες από ένα υλικό που παράγεται από το σάλιο του θηλυκού σε συνδυασμό με ίνες ξύλου. Τις δημιουργούν κυρίως σε υπόγεια, σε στέγες, γενικότερα σε σκιερά μέρη. Χτίζονται σε απρόβλεπτες θέσεις ακόμα και εντελώς κατακόρυφα. Ο κύκλος ζωής τους είναι 2 μήνες. Η τροφή τους είναι κυρίως γλυκιά όπως το νέκταρ. sfika

Οι σφήκες έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται σε ποικίλες συνθήκες περιβάλλοντος και διαθέτουν εξαιρετική όσφρηση. Δεν είναι απαραίτητα επιθετικά έντομα, καθώς ο μόνος λόγος επίθεσής τους είναι λόγω άμυνας και κυρίως όταν θέλουν να προστατεύσουν τη φωλιά τους. Το κέντρισμά τους μπορεί να επιφέρει ισχυρό πόνο αλλά και να προκαλέσει έντονο κνησμό, αλλεργία ή να οδηγήσει σε αλλεργικό σοκ.

Τρωκτικά

Τα τρωκτικά είναι η μεγαλύτερη, σε αριθμό ειδών, τάξη των θηλαστικών. Στην Ελλάδα τα τρωκτικά που συχνά δημιουργούν προβλήματα σε αστικές και ημιαστικές περιοχές είναι ο νορβηγικός αρουραίος(Rattus νorvegicus), ο αρουραίος της στέγης (Rattus rattus) και ο οικιακός ποντικός (Mus musculus). Το υψηλό αναπαραγωγικό τους δυναμικό, κάνει τα τρωκτικά πολύ δύσκολα στην αντιμετώπιση.

Έχουν την ικανότητα να κολυμπήσουν μέχρι και 1.5 km και να επιβιώσουν 2 μέρες μέσα σε νερό. Έχουν ασθενή όραση και αχρωματοψία αλλά έχουν άριστη ακοή. Προκαλούν σοβαρές υλικές ζημιές σε εγκαταστάσεις, μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και πυρκαγιά καθώς ροκανίζουν καλώδια με τους κοπτήρες που διαθέτουν στο μπροστινό μέρος των σαγονιών τους. Επίσης, μεταδίδουν θανατηφόρες ασθένειες όπως πανούκλα, χολέρα, τύφο, λεπτοσπείρωση κ.α.. Επίσης είναι φορείς ιών και παρασίτων. Επιπλέον αφήνουν σταγόνες ούρων που μολύνουν τρόφιμα δημιουργώντας υψηλού κόστους ζημιές σε αποθήκες, νοσοκομεία, καταστήματα κ.α.

Rattus rattus
Η κοινή του ονομασία μπορεί να είναι αρουραίος των πλοίων, μαύρος αρουραίος, οικόσιτος αρουραίος, αρουραίος της στέγης. Το χρώμα του είναι συνήθως μαύρο ή γκρίζο, με λείο και απαλό τρίχωμα. Παρά τους μεγάλους και προεξέχοντες οφθαλμούς διαθέτουν ασθενή όραση και αχρωματοψία, σε αντιπαραβολή με την ακοή που είναι άριστη όπως και η κολυμβητική ικανότητα. Αν δεν ανοίγει τρύπες, δημιουργεί φωλιές, σε τοίχους, σοφίτες, δένδρα ως επιδέξιος αναρριχητής που είναι. Σπάνια κινείται σε υπονόμους, παμφάγο, με προτιμήσεις στα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, απόρους, λαχανικά ή εν γένει τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.

Rattus norvegicus
Απαντάται σε χρωματισμούς γκρι-μαύρους ή εναλλακτικά γκρι-υπόλευκους.Με άριστη ακοή, ασθενή όραση και αχρωματοψία, αλλά και εξαιρετική όσφρηση, ανοίγει τρύπες κάνοντας τις φωλιές του, ζώντας σε εσωτερικούς, εξωτερικούς χώρους και υπονόμους. Δεινός κολυμβητής, αν και μπορεί παράλληλα να αναρριχηθεί δεν είναι ιδιαίτερα ευκίνητος και σχετικά προβλέψιμος στη συμπεριφορά, αποφεύγοντας να προσεγγίσει μη οικεία αντικείμενα π.χ. παγίδες. Χαρακτηριστικά παμφάγος, προτιμά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αποθηκεύει τροφές σε κρυφά σημεία για μελλοντική κατανάλωση.

Mus musculus
Ο οικιακός ποντικός είναι ο μικρότερος σε μέγεθος ποντικός που δημιουργεί προβλήματα σε κατοικημένους χώρους. Είναι καλά προσαρμοσμένος να ζει κοντά σε κατοικίες και εισέρχεται σε αυτές από πολύ μικρά ανοίγματα.

Πουλιά

Πολλά είδη πτηνών έχουν προσαρμοστεί τέλεια στο αστικό ανθρωπογενές περιβάλλον. Περιστέρια, σπουργίτια και άλλα πουλιά χρησιμοποιούν προεξοχές στεγών, καλώδια, περβάζια παραθύρων, μπαλκόνια, αλλά και πολλά άλλα σημεία, είτε για να ξαποστάσουν είτε για να χτίσουν τις φωλιές τους.

Τα περιττώματα αλλά και τα υλικά της φωλιάς, συνδέονται με περισσότερες από 30 ασθένειες, ανάμεσα σε αυτές την εγκεφαλίτιδα, τη σαλμονέλωση, την ιστοπλάσμωση, την ορνίθωση, την κρυπτοκοκκίαση, αλλεργίες και άλλες. Παράλληλα τα πουλιά ως φορείς – ξενιστές άλλων εκτοπαρασίτων (ακάρεα, κοριοί, ψύλλοι και άλλα), αποτελούν σοβαρό κίνδυνο υγιεινής για τις εγκαταστάσεις.

Τα περιττώματα των πουλιών, προκαλούν ανεπανόρθωτες φθορές στα κτίρια, ιστορικά μνημεία, αγάλματα, εγκαταστάσεις κ.α. Παράλληλα τα περιττώματα αποτελούν κίνδυνο ασφάλειας, εξαιτίας της ολισθηρότητας που προξενούν στις επιφάνειες, αλλά και προβλήματα αισθητικής στους χώρους που προαναφέρθηκαν.

Για την αποτροπή πρόσβασης των πουλιών στις εγκαταστάσεις αναλαμβάνουμε την Μελέτη του χώρου και των προβλημάτων που έχουν παρουσιασθεί. Σχεδιάζουμε λαμβάνοντας υπόψη το είδος της εγκατάστασης, την κατασκευαστική δομή της, την πυκνότητα προσβολής (χαμηλή, ενδιάμεση, μεγάλη), την προσβασιμότητα στους κρίσιμους χώρους, το είδος και τη διαμόρφωση των προσβάσιμων επιφανειών.

Φίδια

Η παρουσία φιδιών σε ένα χώρο είναι ανεπιθύμητο γεγονός. Παρόλο που τα φίδια είναι θηρευτές (αρπακτικά κυρίως τρωκτικών) η εικόνα ή η ιδέα τη ύπαρξης ενός φιδιού σε κάποιο χώρο δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή. Αν και μόνο οι οχιές είναι τα δηλητηριώδη φίδια που υπάρχουν στη χώρα μας η παρουσία ενός φιδιού σε κατοικημένους χώρους απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων. Είτε λοιπόν ένα φίδι είναι δηλητηριώδες είτε όχι η παρουσία του σε ένα χώρο απαιτεί την εφαρμογή μέτρων απώθησης. Επίσης προληπτικά μέτρα για την αποτροπή της εισόδου λαμβάνονται σε μια εγκατάσταση λαμβάνονται ή θα πρέπει να λαμβάνονται ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη εργασία.

Περισσότερες Πληροφορίες
Απεντόμωση

Η απολύμανση μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους χώρους που “φιλοξενούν” εστίες μόλυνσης (κατοικίες ή επαγγελματικοί χώροι, κοινόχρηστοι χώροι, αποθήκες και υπόγεια, διαμερίσματα, κουζίνες, ντουλάπια, συρτάρια) χωρίς να χρειαστεί να του αδειάσετε και χωρίς να διατρέξουν κίνδυνο οι άνθρωποι ή τα κατοικίδια.

Επειδή στις αποχετεύσεις βρίσκουν καταφύγιο οι εισβολείς το ιδανικό είναι να συνδυάζεται η απολύμανση με τις αποφράξεις ή τη συντήρηση του αποχετευτικού δικτύου.

Μυοκτονία

Η “Σύμπαν Υπηρεσίες κτιρίων” μπορεί να σας απαλλάξει εντελώς από κάθε είδους ανεπιθύμητα έντομα (κατσαρίδες, μυρμήγκια, ψύλλους κ.λπ.) αλλά και ποντίκια και μάλιστα, όχι μόνο αυτών που υπάρχουν τη συγκεκριμένη στιγμή αλλά και όσων θα “κυκλοφορήσουν” στις απολυμασμένες περιοχές αρκετό χρόνο αργότερα!Στο κομμάτι της μυοκτιονίας μάλιστα μεγάλη αποτελεσματικότητα παρατηρείται με τη χρήση ειδικών δολοματικών σταθμών.Μετά το πέρας κάθε εργασίας που παρέχουμε στην Αθήνα και στο υπόλοιπο λεκανοπέδιο, παραδίδουμε ειδικό πιστοποιητικό απολύμανσης (με αρ. αδείας 147568/4/84).

Νέα απολύμανση

Ενημερωθείτε άμεσα για το νέο οπτικό απωθητικό πτηνών σε μορφή gel. Για online παραγγελία απολύμανσης πατήστε εδώ

Υγειονομικές Εφαρμογές

Καταπολέμηση Εντόμων Απεντομώσεις

entoma

Για ποιο λόγο να εμπιστευτείτε και να επιλέξετε την εταιρεία Syban

Άμεση ανταπόκριση

Η εταιρία SYBAN γνωρίζει όσο κανείς άλλος την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης με Απεντόμωση και Μυοκτονία, που προκύπτει από τα προβλήματα που δημιουργούν τα έντομα και τα τρωκτικά στους χώρους που ζούμε και ακόμα περισσότερο σε χώρους παρασκευής τροφίμων, σίτισης, περίθαλψης, εκπαίδευσης, εργασίας, αποθήκευσης και αλλού. Έχει οργανωθεί έτσι, ώστε να ανταποκρίνεται στις κλήσεις σας και να επεμβαίνουν τα συνεργεία της όπου χρειαστεί αυθημερόν δίνοντάς σας τις επιθυμητές λύσεις.

Ολοκληρωμένες λύσεις υψηλών απαιτήσεων

Η εταιρία SYBAN παρέχει στους πελάτες της ολοκληρωμένα προγράμματα (Integraded Pest Management):

  • Απεντόμωσης – για την αντιμετώπιση πάσης φύσεως εντόμων (ιπτάμενα – έρποντα)
  • Μυοκτονίας – για την αντιμετώπιση τρωκτικών (μικρών ποντικών και αρουραίων)
  • Απομάκρυνσης φιδιών
  • Απώθησης πτηνών (περιστεριών)
  • Απόσμησης δυσάρεστων οσμών, μέσω προληπτικών καθαρισμών

Αναλαμβάνουμε κάθε πρόβλημα, σε πολυκατοικίες, μονοκατοικίες, όλους τους επαγγελματικούς και δημόσιους χώρους, καταπολεμώντας στοχευμένα την κάθε περίπτωση.

Εκπαίδευση προσωπικού

Η εταιρία SYBAN γνωρίζει καλά ότι το εξειδικευμένο προσωπικό είναι πολύτιμο και αναντικατάστατο εταιρικό κεφάλαιο για τις υπηρεσίες Απολύμανσης μέσω της Απεντόμωσης και Μυοκτονίας που παρέχει. Έτσι, η συνεχής αξιολόγηση, η επιμόρφωση, η ενσωμάτωση των νέων συστημάτων, εμπλουτίζει την πείρα των ανθρώπων της, προσφέροντας στους πελάτες της την υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών.

Μεθοδολογία

Η εταιρία SYBAN παρακολουθεί συνεχώς την παγκόσμια εξέλιξη των επιστημών και της τεχνολογίας στον τομέα της Απεντόμωσης και Μυοκτονίας. Ο επαγγελματισμός της, επιβάλλει να αναβαθμίζει τις γνώσεις, τις υπηρεσίες και τον εξοπλισμό της, δημιουργώντας την κατάλληλη στρατηγική και μεθόδο αντιμετώπισης των προβλημάτων που καλείται να λύσει.

Νεας γενιάς φάρμακα και σκευάσματα

Η εταιρία SYBAN οπλίζεται με τα πλέον σύγχρονα, τελευταίου τύπου εγκεκριμένα προϊόντα δράσης για Απεντόμωση και Μυοκτονία. Όλα είναι φιλικά για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. Είναι καινοτόμα στη δραστική τους ουσία με άμεσα αποτελέσματα, με παρατεταμένη δράση, κατάλληλα για την αντίστοιχη χρήση, πάντα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύγχρονος εξοπλισμός

Η εταιρία SYBAN εξοπλίζεται με τα πλέον σύγχρονα εργαλεία και μηχανήματα για απολυμάνσεις μέσω της Απεντόμωσης και Μυοκτονίας, κατάλληλα για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, μικρής και μεγάλης χωρητικότητας δραστικής ουσίας. Έτσι αποκτά λειτουργικότητα, αυτονομία για την υψηλότερη απόδοση στο έργο της. Τα συνεργεία μας δρουν με:

  • Ψεκαστικές αντλίες μπαταρίας, φορητές ή πλάτης
  • Νεφελοψεκαστήρες, ρυθμιζόμενου σύννεφου διασποράς, προσαρμοσμένου μεγέθους σταγόνας, προβλεπόμενου ρυθμού ροής, αυτόματης περιστροφής, με αυλό και μανόμετρο πίεσης.

Ο εξοπλισμός ολοκληρώνεται με πιστόλια δολώσεως, υγρασιόμετρα, ασύρματους προβολείς με ευρεία γωνία φωτισμού, δοσομετρητές ακριβείας, software για δημιουργία αρχείων ιστορικού τοποδιαγραμμάτων δολώσεων, ρυθμιζόμενες σκάλες πρόσβασης και πολλά άλλα.

Εγγύηση αποτελεσματικότητας

Η εταιρία SYBAN σε κάθε πρόβλημά σας μικρό ή μεγάλο, έχει τη λύση. Η τήρηση της μεθόδου αντιμετώπισης του κάθε προβλήματος, συμβάλλει στη λύση. Η διάγνωση και η εφαρμογή της κατάλληλης δράσης για Αποντομώσεις και Μυοκτονίες εγγυώνται τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για κάθε έργο που αναλαμβάνουν τα εξειδικευμένα συνεργεία της, όσο διαφορετικό ή δύσκολο είναι, ο στόχος παραμένει πάντα ο ίδιος. Άριστα, Εγγυημένα Αποτελέσματα για τους πελάτες της.

Η αποστολή του έργου

Η εταιρία SYBAN θεωρεί υποχρέωσή της να συμβάλλει με το έργο της Απεντόμωσης και της Μυοκτονίας στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας σε ιδιωτικούς, επαγγελματικούς και δημόσιους χώρους, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον. Οι προδιαγραφές που υιοθετούνται για την ποιότητα των υπηρεσιών της, στοχεύουν στην απαλλαγή των προβλημάτων που δημιουργούν οι ανεπιθύμητοι και επικίνδυνοι απρόσκλητοι επισκέπτες σας. Η συσσωρευμένη επιστημονική γνώση και η εμπειρία των 35 ετών δράσης, εναρμονίζονται με τις οδηγίες των φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τις παγκόσμιες εξελίξεις, έτσι ώστε η αποστολή του έργου της να είναι πάντα στην διάθεσή σας για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

H εμπιστοσύνη σας, σύμμαχος της αποστολής μας. Η υψηλής ποιότητας υπηρεσίες μας, αποκλειστικά για εσάς, τους πελάτες μας!

Η εταιρεία Syban υπέρ της πρόληψης

Η εταιρία SYBAN στο πλαίσιο ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των πελατών της, αναφέρει παρακάτω τί πρέπει να γνωρίζετε και να εφαρμόζετε ώστε να ελαχιστοποιείτε ή και να αποτρέπετε τα προβλήματα που σας δημιουργούν τα έντομα και τα τρωκτικά με βλέψεις συγκατοίκησης στους χώρους σας.

Οικιακοί χώροι

Στους οικιακούς χώρους τα έντομα και τα τρωκτικά έχουν πολλούς λόγους να μας επισκεφθούν και να θέλουν να συγκατοικήσουν μαζί σας. Τα απορρίμματα, τα εκτεθειμένα τρόφιμα στα ντουλάπια (ζάχαρη, δημητριακά, αλεύρι κ.λπ.), τα άπλυτα σερβίτσια που μένουν το βράδυ στον νεροχύτη επιδεινώνουν τα προβλήματα. Επίσης προβληματικά σιφώνια ή φραγμένες αποχετεύσεις αναπτύσσουν ταχύτατα εστίες μικροβίων.

Τα εκτός ψυγείου αναπομείναντα φαγητά είναι εκλεκτός μεζές για τους απρόσκλητους επισκέπτες σας, όπως και τα αποθηκευμένα τρόφιμα – λαχανικά σε μπαλκόνια όπου η πρόσβαση για αυτά είναι άμεση και εύκολη.Απαιτείται καθημερινή απομάκρυνση των απορριμμάτων και καθαρισμός των δοχείων και του σημείου όπου συλλέγονται. Τακτοποίηση και καθαρισμός των εκτεθειμένων τροφών. Καθαριότητα στους χώρους παρασκευής φαγητού και στα είδη υγιεινής. Έλεγχος καλής λειτουργίας και προληπτικός καθαρισμός στο αποχετευτικό δίκτυο.

Χώροι τροφίμων

Συσκευασίες τροφίμων δεν πρέπει να βρίσκονται στο πάτωμα. Τρόφιμα εκτός συσκευασιών ή κατεστραμμένες συσκευασίες έλκουν στρατιές από έντομα και τρωκτικά. Ευαίσθητες συσκευασίες τροφίμων πρέπει να αποθηκεύονται με ασφάλεια. Η τακτοποίηση η οργάνωση και η καθαριότητα είναι απαραίτητες και να γίνονται συχνά.

Κατοικίδια

Όλα τα κατοικίδια, εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου ανάλογα την εποχή είναι φορείς διαφόρων παρασίτων. Η εξειδικευμένη φροντίδα τους (καθαριότητα, ιατρική παρακολούθηση κ.ά.) είναι απαραίτητη.

Κτίρια

Ζημιές όπως, χαραμάδες ανοίγματα σε τοίχους και πατώματα, σπασμένες αποχετεύσεις κ.λπ. είναι εύκολη πρόσβαση των εντόμων και των τρωκτικών στους χώρους σας.Η συντήρησή τους είναι σημαντική ώστε να τους αποκλείσετε τις εύκολες εισόδους.

Κοινόχρηστοι χώροι

Υπόγεια, γκαράζ, αποθήκες, κλιμακοστάσια, λεβητοστάσια, φωταγωγοί, φρεάτια ανελκυστήρων, λόγω ιδιαιτερότητας χρήσης και δυσμενών ατμοσφαιρικών συνθηκών είναι οι εκλεκτοί χώροι συγκέντρωσης εντόμων και τρωκτικών. Επιβάλλεται η τακτική επιθεώρηση και ο σχετικά συχνός καθαρισμός τους.

Βοηθητικοί χώροι

Κλειστοί χώροι χωρίς έλεγχο για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάνουν προσιτή την εγκατάσταση των ανεπιθύμητων επισκεπτών σας αφού ζουν εκεί ανενόχλητοι.Η τακτική επίσκεψη, ο φωτισμός, ο θόρυβος της συχνής παρουσίας σας, ο εξαερισμός βοηθούν ως αποτρεπτικοί παράγοντες.

Εξωτερικοί χώροι

Δένδρα, φυτά, φύλλα και σκουπίδια που παραμένουν στους εξωτερικούς χώρους, λιμνάζοντα ύδατα, κόπρανα κατοικιδίων και μη, έχουν όλα την ανάλογη προτίμηση από έντομα και τρωκτικά. Έτσι πολύ εύκολα δημιουργούνται αποικίες από αυτά και στη συνέχεια κίνδυνοι για την υγεία σας αφού το επόμενο βήμα είναι να εισέλθουν και στους εσωτερικούς χώρους σας.

Η ανάλογη επιμέλεια των εξωτερικών χώρων θα τους χαρίσει αισθητική μειώνοντας αισθητά τα προβλήματα. Οσμές Οι δυσάρεστες οσμές σε οικιακούς, επαγγελματικούς, ιδιωτικούς ή δημόσιους χώρους σημαίνουν μειωμένη καθαριότητα ή δυσλειτουργία αποχετευτικών αγωγών. Η συγκέντρωση εντόμων, τρωκτικών και οι εστίες μικροβίων είναι αναπόφευκτες. Με τακτικό έλεγχο και προληπτική συντήρηση εκμιδενίζετε τα προβλήματα.

Υγρασία

Χώροι και σημεία με υγρασία είναι το ιδανικό περιβάλλον να αναπτυχθούν παράσιτα και να συγκεντρωθούν έντομα και τρωκτικά το κάθε ένα για δικό του λόγο με τις ανάλογες επιπτώσεις. Ελέγξτε άμεσα, βρείτε τις αιτίες που προκαλούν την υγρασία και επισκευάστε τυχόν ζημιές.

Αποχετευτικά δίκτυα

Tο αποχετευτικό δίκτυο αποτελείται από αγωγούς κάθετους, οριζόντιους, υπό κλίση, φαρδείς ή στενούς ανάλογα το σημείο, γωνίες, διασταυρώσεις κ.λπ. Αυτή η πολυπλοκότητα της ροής των λυμάτων συναρτήσει κακής χρήσης, δημιουργεί δυσλειτουργία ή και φραγή του δικτύου με σοβαρές και επικίνδυνες εστίες μόλυνσης από μικρόβια, έντομα και τρωκτικά που εκμεταλλεύονται κάθε τέτοια ευκαιρία υπονομεύοντας την υγιεινή των χώρων σας.

Η αποκατάσταση του προβλήματος μέσω των εργασιών της απόφραξης πρέπει να συνοδεύεται και με απολύμανση για την εξασφάλιση της απαραίτητης υγιεινής.Η εταιρία SYBAN είναι πάντα δίπλα σας να σας ενημερώνει, να σας συμβουλεύει και να σας βρίσκει τις κατάλληλες λύσεις Απεντόμωσης και Μυοκτονίας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ HACCP (ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ)

HACCP

Το HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) ή ΑΚΣΣΕ (Ανάλυση Κινδύνου Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου) είναι μία διαδικασία που βασίζεται σε αρχές υγιεινής, η τήρηση και εφαρμογή των οποίων διασφαλίζει την παραγωγή, τυποποίηση και διακίνηση ασφαλών, για την υγεία του καταναλωτή, τροφίμων. Με τον όρο κίνδυνο εννοείται κάθε φυσική, βιολογική ή χημική παράμετρος, που συνδεέται με τα τρόφιμα και κατά συνέπεια μπορει να προκαλέσει βλάβη στην υγεία του καταναλωτή. Τα ξένα σώματα (φυσικοί κίνδυνοι), οι παθογόνοι οργανισμοί (βιολογικοί κίνδυνοι) αλλά και τα φυτοφάρμακα (χημικοί κίνδυνοι) είναι κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα των κινδύνων.

Οι Υγειονομικές Εφαρμογές της SYBAN, ενήμερες για όλους τους κινδύνους, καθορίζουν διαδικασίες αντιστάθμισης των κινδύνων, επαλήθευσης των διαδικασιών και δημιουργίας αρχείων παρακολούθησης μέσω της διαδικασίας HACCP. Η σπουδαιότητα του σταδίου των Υγειονομικών Εφαρμογών είναι σημαντική για την εφαρμογή του HACCP, σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η ΚΥΑ/4-9-2000, ΦΕΚ Β’ 1219 που εναρμονίζει σε εθνικό επίπεδο την 93/43 Ε.Ε Οδηγία, αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψη και τις 852, 853/2004 και 1882/2003 οδηγίες, η εφαρμογή των οποίων καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή του HACCP, προβλέποντας την τήρηση αρχείων και για τις προβλεπόμενες Υγειονομικές Εφαρμογές.

Αρχεία τόσο για το επίπεδο εκπόνησης μελετών, όσο και για το επίπεδο εφαρμογής των προγραμμάτων με σχολαστικό σχεδιασμό, εφαρμογή, έλεγχο, διορθωτικές ενέργειες, σύμφωνα με το πρότυπο και με τεκμηρίωση των δράσεων.

Οι επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνονται οι υγειονομικές εφαρμογές, στα πλαίσια του HACCP, είναι Καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες, ταβέρνες αλλά και χώροι εστίασης κλπ.), Βιομηχανίες Τροφίμων και Ποτών, αντίστοιχα καταστήματα αλλά και Υγειονομικές Μονάδες, Μεταφορές-Logistics, Ναυτιλία, Φαρμακοβιομηχανίες αλλά και σε πολλές άλλες επιχειρήσεις.

Κατσαρίδες

Είναι ένα είδος εντόμων τα οποία ζουν σε τροπικά κλίματα και ποικίλλουν αριθμώντας 3500 είδη, που από αυτά μόνο το 1% αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο. Τα σημαντικότερα επικίνδυνα είδη είναι η Γερμανική κατσαρίδα (Blatella germanica) που είναι μικρή και ξανθιά, η Ανατολική κατσαρίδα (Blatta orientalis),η Αμερικανική κατσαρίδα (Periplaneta americana) που είναι μεγάλη και καφέ και η καστανοριγωτή κατσαρίδα (Supella longipalpa).

Χαρακτηριστικά – Συμπεριφορές

Στην Ελλάδα το κυρίαρχο και πολυπληθέστερο είδος είναι η Γερμανική η οποία παρατηρείται συνήθως σε κουζίνες, διαδρόμους ηλεκτρικών καλωδίων, εσοχές ξύλινων ή ανοξείδωτων πάγκων προετοιμασίας τροφίμων, ντουλάπια κουζίνας (μεντεσέδες-ράφια), ηλεκτρικές συσκευές, σπασμένα πλακάκια-φθαρμένους αρμούς ή ανοίγματα κουφωμάτων και σοβατεπί. Η Periplaneta Americana παρατηρείται κυρίως, στους υπονόμους και στα φρεάτια, ενώ μέσω του αποχετευτικού συστήματος εισβάλει στους εσωτερικούς χώρους. Εσωτερικά τη βρίσκουμε κάτω από τους νεροχύτες και στις τουαλέτες, καθώς εξέρχεται από τα σιφώνια.

Οι κατσαρίδες ζουν το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής τους σε προστατευμένα καταφύγια με ρωγμές, σχισμές ή κενά, καθώς γενικότερα αναζητούν σκοτεινά μέρη. Ο μόνος λόγος έκθεσης τους στο φως είναι η αναζήτηση τροφής και νερού, γεγονός που δυσχεραίνει τον έλεγχο. Οι κατσαρίδες πηγαίνουν σε μέρη όπου μπορούν να εκπληρώσσουν τις τέσσερις βασικές ανάγκες των κατσαριδών (αναπαραγωγή, επιβίωση, μετακίνηση και λήψη τροφής και νερού). Σπάνια μετακινούνται λίγα μόνο μέτρα από την υπόλοιπη ομάδα τους, εκτός από τις αρσενικές και τις νύμφες που διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις. Όπως προαναφέρθηκε αν καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες, μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα και να επιβιώσουν υπό διάφορες συνθήκες.

Το πρόβλημα

Τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα νοσοκομεία, τα γραφεία, οι αποθήκες αλλά και οι μεγάλες εγκαταστάσεις είναι μέρη που συναντώνται κυρίως οι κατσαρίδες. Θεωρούνται παμφάγοι οργανισμοί, έχοντας ιδιαίτερη προτίμηση σε τροφές που εμπεριέχουν ζάχαρη καθώς και άμυλο. Οι κατσαρίδες είναι «φημισμένες» για την επιβίωση τους χωρίς τροφή ακόμα και για ένα μήνα, ωστόσο η αντοχή τους στην έλλειψη νερού είναι πολύ μικρότερη. Με τις μετακινήσους τους και προσπαθώντας να καλύψουν τις ανάγκες τους καταστρέφουν και μολύνουν όλες τις τροφές, οι οποίες έχουν στη συνέχεια οσμή μούχλας.

Σημαντικός είναι ο φόβος και ο πανικός που προκαλεί στους ανθρώπους και μόνο η ύπαρξη τους, αλλά σημαντικότερη και σαφώς επικίνδυνη είναι η μεταφορά παθογόνων μικροβίων που οφείλεται στη δραστηριότητα τους. Συγκεκριμένα, είναι υπαίτιες για τροφικές δηλητηριάσεις, δυσεντερία, γαστρεντερίτιδα, SARS (Severe Acute Respiratory Sydrome), άσθμα αλλά και για πολλές άλλες ασθένειες.

Σύγχρονη μεθοδολογία για την καταπολέμηση κατσαρίδων

Χρήση GEL

Gel για την καταπολέμηση κατσαρίδων

Είναι ένας είδος δολώματος για κάθε είδος κατσαρίδας το οποίο είναι σε μορφή ζελέ και είναι ετοιμόχρηστο. Εξασφαλίζει υψηλή αποτελεσματικότητα καθώς λόγω της ελκυστικότητας του δολώματος, η κατανάλωσή του είναι άμεση ακόμα και αν συμπεριλαμβάνονται άλλες τροφές. Τα χαρακτηριστικά του δίδουν τη δυνατότητα για γρήγορο έλεγχο μιας προσβολής από κατσαρίδες(δράση λίγες ώρες μετά την εφαρμογή του), αλλά παράλληλα και εμπόδιση της επόμενης προσβολής για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τοποθετείται επιτυχώς ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία στα οποία οι κατσαρίδες νιώθουν ασφάλεια(σημεία σκοτεινά, ζεστά και υγρά πχ. πίσω από ηλεκτρικές συσκευές-ακόμη και στα ενδότερά τους-σε ρωγμές, χαραμάδες, γωνίες, κενά, κρυφά σημεία ραφιών, κ.α.). Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της εύκολης εφαρμογής του με πιστόλι και συσκευασίας φυσιγγίου αλλά και λόγω της μορφής του. Η εφαρμογή του γίνεται με μικρές τοπικές δόσεις (σταγόνες) στα σημεία, 0.003 gr (3-4 χιλοστά). Αποτελεί την πιο γρήγορη και οικονομική μεθοδολογία απαλλαγής κατσαρίδων καθώς, σε λίγες μόνο ώρες από την κατανάλωσή του πεθαίνουν. Ένα άλλο βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι είναι άοσμο, μη τοξικό και είναι φιλκό προς το περιβάλλον.

Η πιο Γρήγορη και Οικονομική μεθοδολογία – εφαρμογή για τον έλεγχο όλων των ειδών Κατσαρίδας

Γιατί το GEL

Το GEL περιέχει φαινυλοπυραζόλη, η οποία είναι μία δραστική ουσία, υψηλής δραστικότητας ομάδας εντομοκτόνων. Επίσης υποκρύπτει την ικανότητα του φαινομένου ‘’Διαδοχικής Επίδρασης’’. Ουσιαστικά μεταφέρεται από τη μία κατσαρίδα στην άλλη μέσω της νεκροφαγίας (τα επιζήσαντα έντομα τρώνε τα νεκρά πτώματα) ή των περιττωμάτων των άλλων κατσαρίδων, κι αυτό έχει αποδειχθεί τόσο σε εργαστηριακές μελέτες όσο και σε εφαρμογές. Η σπουδαιότητα αυτής της διαδικασίας είναι μέγιστη καθώς μπορεί έτσι ελεγχθούν πλήρως όλα τα μέλη του πληθυσμού.

Αναλυτικότερα η εγαρμογή του GEL είναι η εξής. Η κατσαρίδα τρέφεται με το Gel, στη συνέχεια κατευθύνεται στην οικία της, αφοδεύει και πεθαίνει. Οι εναπομείνασες κατσαρίδες τρέφονται με τα περιττώματα και τα μαλακά μέρη των μολυσμένων πεθαμένων κατσαρίδων. Συμπερασματικά οι υπόλοιπες κατσαρίδες πεθαίνουν με την εφαρμογή της Διαδοχικής Επίδρασης. Διασφαλίζεται έτσι ότι όλα τα μέλη του πληθυσμού εξαφανίζονται ταχύτητα και ολοκληρωτικά μέσα σε λίγες μόνο ώρες από την πρώτη κατανάλωση του Gel.

Πλεονεκτήματα GEL

Αρχικά το Gel προτιμάται από τις κατσαρίδες ακόμα κι αν υπάρχουν εναλλακτικές μορφές τροφής λόγω της ελκυστικότητάς του. Επιπλέον είναι αποτελεσματικό αλλά και η δράση του είναι άμεση με μόλις μια φορά πρόσληψής του από μία κατσαρίδα. Όλος ο πληθυσμός τους θα πεθάνει μαζικά με τη διαδικασία της ‘’Διαδοχικής Επίδρασης’’. Διατηρείται για μεγάλο διάστημα κι έτσι επιτυγχάνεται η μείωση κινδύνου επανάληψης εμφάνισης κατσαρίδων. Επίσης δεν παρουσιάζει προβλήματα ανάπτυξης ανθεκτικότητας από αυτές.

Ένα κύριο πλεονέκτημά του είναι ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για τους διαμένοντες στους χώρους που θα εφαρμοστεί το Gel. Είναι άοσμο, φιλκό προς το περιβάλλον,μη τοξικό και σαφώς δεν αφήνει λεκέδες και υπολείμματα στους χώρους εφαρμογής. Σημαντικό είναι, όμως, ότι πρέπει να εφαρμοστεί από εξειδικευμένο συνεργείο που είναι αρμόδιο για την προετοιμασία, επιθεώρηση και έλεγχο του χώρου εφαρμογής αλλά επιπρόσθετα, λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα με τη διερεύνηση του χρόνου δράσης του υλικού, για την απαλλαγή των κατσαρίδων.

Μύγες (Musca demestica-Fannia canicularis)

Οι μύγες είναι ανεπιθύμητες, καθώς θεωρούνται ενοχλητικά έντομα αλλά και επειδή είναι μηχανικοί και βιολογικοί φορείς παθογόνων μικροβίων που ποικίλουν σε 100 διαφορετικά είδη. Συνδέονται άμεσα με την αθρώπους και παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο, αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να αναπαραχθούν. Πιο συγκεκριμένα χρειάζονται υγρή οργανική ύλη. Η διάμετρος στην οποία πετούν μπορεί να έχει μήκος μέχρι και 20 χιλιόμετρα. Όσο αφορά την αναπαραγωγή τους, η θηλυκή μύγα μπορεί να γεννήσει 4-5 παρτίδες από 100-150 αυγά, που εναποθέτει σε οργανική ύλη που βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Το ιδανικότερο σημείο αναπαραγωγής είναι η φυτική ύλη η οποία βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης, καθώς και τα περιττώματα ζώων.

Ο κύκλος ζωής της είναι 2 έως 4 εβδομάδες και μπορεί να εναποθέσει μέχρι και 2000 αυγά που μέσα σε 2 ημέρες εκκολάπτονται σε προνύμφες και σε 5-14 ημέρες ξεπροβάλλουν ως ενήλικες. Συνήθως οι μύγες παρατηρούνται σε περιοχές με ρεύματα αέρα και με έντονη οσμή . Οι μύγες χρησιμοποιούν τις προβοσκίδες τους για να ραντίσουν, είτε με σάλιο, είτε με τον εμετό τους τις στερεές τροφές, ώστε να διαλυθούν και στη συνέχεια να μπορέσουν να τις ρουφήξουν με την προβοσκίδα τους. Η διαδικασία, όμως, αυτή έχει ως αποτέλεσμα την επικίνδυνη μόλυνση της τροφής.

Κίνδυνοι

Παθήσεις οι οποίες μεταδίδονται με την ύπαρξη των μυγών είναι οι εξής: πολιομελίτιδα,εντερίτιδα, δυσεντερίες, σαλμονέλα, σιγκέλωση άνθρακα, φυματίωση και ενδοπαρασιτικά σκουλήκια. Συμβάλλει επίσης στη μετάδοση της χολέρας και του τύφου. Παρατηρείται ότι έντονο είναι το φαινόμενο ύπαρξης μυγών σε εγκαταστάσεις εντατικής εκτροφής ζώων, σε χωματερές αλλά και σε απορρίμματα που έχουν ξεπεράσει τις 24 ώρες αποθήκευσης, καθώς εξασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήλες προσέλκυσης αλλά και αναπαραγωγής τους.

Μυρμήγκια

Τα μυρμήγκια διακρίνονται κι αυτά σε πολλά είδη, τα κύρια όμως είναι το Μαύρο ή Μυρμήγκι του κήπου (Lasins niger) και το Μυρμήγκι του Φαραώ(Monomorinon pharaconis). Τα δύο αυτά κύρια είδη δημιουργούν αποικίες γύρω από την πηγή της τροφής και προκαλούν προβλήματα καθώς διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας τροφή. Αναζητούν ζεστές συνθήκες αλλά και υγρασία για την εστία τους και έτσι όταν τις βρούν δεν τις εγκαταλείπουν. Αυτές οι συνθήκες δεν τους επιτρέπουν να πετάξουν παρόλο που διαθέτουν φτερά.

Έχουν κύκλο ζωής 40-70 ημερών, με βασίλισσα που μπορεί να γεννήσει 400 ή περισσότερα αυγά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της , με 10-12 αυγά ανά ομάδα στο πρώιμο στάδιο παραγωγής, ενώ αργότερα 4-7 αυγά ανά ομάδα.

Τα μυρμήγκια αποτελούν μία οργανωτική κοινωνία. Ζούν καθ’ ομάδες δημιουργώντας κοινωνίες με μια ή περισσότερες βασίλισσες, τις νύμφες, πολλές άγονες εργάτριες και περιπτωσιακά τα αρσενικά. Κάθε είδος έχει το δικό του ρόλο ύπαρξης και έτσι αναπτύσσεται συνεργασία στην προσπάθεια επιβίωσης της κοινωνίας τους. Αρχικά, η βασίλισσα όπως και οι εργάτριες είναι γένους θηλυκού. Τα αρσενικά ζουν, με μοναδικό τους λόγω ύπαρξης, να ζευγαρώσουν τη βασίλισσα και μετά πεθαίνουν. Οι εργάτριες μεταφέρουν απλά την τροφή και σκάβουν την εκάστοτε φωλιά.

Τα μυρμήγκια τρέφονται κυρίως σε ανθυγιεινές περιοχές, όπως αποχετεύσεις και κάδους απορριμάτων. Έτσι αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου καθώς παθογόνοι μικροοργανισμοί μεταδίδονται κατά την μετακίνησή τους. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η ύπαρξη τους σε χώρους υψηλής υγειονομικής σημασίας (παραγωγικές εγκαταστάσεις τροφίμων,φαρμάκων, νοσοκομεία κ.α.)

Οι εργάτριες έχουν την ικανότητα να ιδρύουν συνέχεια καινούριες αποικίες, εάν θεωρήσουν ότι η προηγούμενη απειλείται. Αυτό καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την αντιμετώπισή τους.

Τα μυρμήγκια έχουν την ικανότητα να μετακινήσουν φορτία τα οποία μπορεί να ξεπεράσουν μέχρι και 25 φορές το βάρος τους. Διαθέτουν κεραίες που χρησιμεύουν είτε για την όσφρηση είτε για την ακοή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια από τα είδη των μυρμηγκιών δαγκώνουν ή χρησιμοποιούν το κεντρί τους, προκαλώντας διαταραχές στην υγεία.Το γεγονός ότι αποτελούν πολυάριθμο πληθυσμό, εκτός από τους σοβαρούς κινδύνους υγιεινής, προκαλούν και μεγάλες υλικές ζημιές, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ανεπιθύμητα. Συγκεκριμένα, δημιουργούν σήραγγες σε ξύλα και γενικότερα σε όλα τα υλικά αλλά και σε τοίχους και σκεπές.

Τερμίτες

Οι τερμίτες είναι υπόγεια έντομα που ζουν στο έδαφος σε υπερμεγέθη αποικίες και τα οποία προσβάλλουν την και την επιφάνεια του ξύλου και εσωτερικά. Εφόσον η ζημιά που προκαλλούν είναι εσωτερική δεν γίνεται συχνά αντιληπτή η προσβολή εξωτερικά. Επιπλέον, είναι δύσκολη η «αντιμετώπισή» τους καθώς τα περιττώματα και τα πριονίδια κάνουν σχεδόν αδύνατη τον εντοπισμό του. Μία ειδική κατηγορία τερμιτών είναι οι τερμίτες ξηρού ξύλοι.

Οι τερμίτες ξηρού ξύλου διαβιούν επίσης στο έδαφος αλλά σε μικρότερες αποικίες, προσβάλλουν ξηρά και υγιή ξύλα όπως πλαίσια κουφωμάτων, σανίδες ραμποτέ, σοφίτες, κλπ. Ούτε αυτή η κατηγορία τερμιτών επιτρέπει τον εντοπισμό τους, καθώς η ζημιά που κάνουν είναι επίσης εσωτερική. Η μόνη ένδειξη που μπορεί να τους προδώσει είναι ο μικρός σωρός περιττωμάτων που αποβάλλουν. Ο χρόνος ζωής του φτάνει και τα 2 έτη γεγονός που τα καθιστά από τους σοβαρότερους εχθρούς του ξύλου.

Kοριοί (Cimex Lectularius, οικογένεια Cimicidae)

Οι κοριοί είναι παράσιτα που διαβιούν τη νύχτα. Το σχήμα τους είναι οβάλ και επίπεδο, αν δεν έχουν τραφεί. Το κεφάλι τους είναι μικρό και έχουν μακρύ και λεπτό στοματικό μόριο. Η τροφή τους είναι αίμα θηλαστικών καθόλη τη διάρκεια της τροφής τους. Οι κοριοί τρυπούν το αίμα χρησιμοποιώντας τις δύο προβοσκίδες που έχουν. Από τη μία προβοσκίδα εγχέουν αναισθητικές ιδιότητες και με την άλλη ρουφούν το αίμα. Το αίμα που μπορούν να ρουφήξουν μπορεί να φτάσει και 4 φορές το βάρος τους και αυτό επιτυγχάνεται, με περισσότερα από 400 τσιμπήματα σε μία μόνο νύχτα.Τα θηλαστικά γεννούν συνήθως 3 αυγά την ημέρα και ζουν περίπου 250 μέρες.

Σε κάθε ρωγμή που μπορεί να απέχει 4 με 6 μέτρα από τον ξενιστή μπορεί να έχουν δημιουργήσει την κατοικία τους. Έτσι η απαλλαγή από τους κοριούς είναι μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Από την άλλη είναι ευδιάκριτα καθώς το μέγεθος τους είναι περίπου 5mm, όπως και τα αυγά τους. Ένας άλλος παράγοντας που δυσχεραίνει την εύρεσή τους, είναι ότι μπορεί να μείνουν κρυμμένοι στη φωλιά τους μέχρι και 6 μήνες καθώς τόσος χρόνος απαιτείται για την πέψη της τροφής τους.

Κίνδυνοι

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κατά 500% αποδιδόμενη είτε στην αύξηση διεθνών ταξιδιών είτε στην αύξηση διεθνούς εμπορίου, είτε στη μετανάστευση, είτε στα κατοικίδια κ.α. Οι τρόποι μόλυνσης ποικίλλουν. Με επαφή με ανθρώπους που έχουν ήδη προσβληθεί (ξενοδοχεία , Μ.Μ.Μ.,), με επαφή είτε με έπιπλα, είτε με ρούχα. Δε θεωρούνται επικίνδυνα για το ανοσοποιητικό σύστημα, ωστόσο θεωρούνται ιδιαίτερα ενοχλητικά λόγω του έντονου ερεθισμού που προκαλλούν με το τσίμπημά τους.

Η τοξίνη που εκλύεται κατά το τσίμπημα είναι πιθανόν να προκαλέσει έως και αναφυλαξία σε άτομα με αλλεργία. Τέλος, οι κοριοί τρέφονται με αίμα, αναζητώντας το σε εντονότερο βαθμό τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος σε συνδυασμό με το παραγώμενο διοξείδιο του άνθρακα, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, αποτελούν ιδανικό περιβάλλον.

Τσιμπούρια

Το τσιμπούρι είναι κοινή ονομασία του παραστιτικού Αρθρόποδου και ανήκει στα αραχνοειδή. Η δραστηριότητα του είναι ιδιαίτερα έντονη όλο το χρόνο εκτός από τους χειμερινούς μήνες. Υπάρχουν πολλά είδη ανά τον κόσμο, στην Ελλάδα υπάρχει το Ixodes Ricinus. Είναι υπαίτια για τη μετάδοση πολλών ασθενειών, όπως η εκγκεφαλίτιδα, η πιροπλάσμωση, η τουλαραιμία η νόσος του Lyme και άλλες. Το τσίμπημα των τσιμπουριών δεν προκαλεί πόνο και έτσι μπορεί να περάσει αρκετός καιρός, μέχρι να γίνουν αντιληπτά. Έτσι ο κίνδυνος μετάδοσης κάποιας ασθένειας αυξάνεται μετά από τουλάχιστον 24 ώρες, άρα και οι επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου πολλαπλασιάζονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικά είδη τσιμπουριών, κυρίως θηλυκά που μπορεί να προκαλλέσουν ακόμα και παράλυση του νευρικού συστήματος ή ακόμα και θάνατο. Τα τσιμπούρια επιλέγουν να ζουν σε βλάστηση ώστε να εισβάλλουν εύκολα στον ξενιστή, ο οποίος είναι κατά κύριο λόγο ο σκύλος. Μπορεί όμως να εισβάλλουν και σε πυκνά υφάσματα προκειμένου να φτάσουν στον άνθρωπο. Σε κάθε επίθεσή τους δαγκώνουν και αφήνουν περίπου 1500 αυγά.

Ψύλλοι (Pulex irritans, Ctencephalides felis)

Ανήκουν στην τάξη των Siphonaptera και τρέφονται μέσω της απορρόφησης ως αίματος από διάφορα ζώα αλλά και τον άνθρωπο. Είναι μικρά, δίχως φτερά, αλλά ιδιαίτερα ευκίνητα έντομα. Το σώμα τους είναι σκληρό, με μήκος κυμαινόμενο από 1,5 έως 4 χιλιοστά και καστανού χρώματος. Τα στοματικά τους μόρια είναι μυζητικού τύπου. Διαθέτουν την ικανότητα άλματος εις ύψος 18 εκατοστών και εις μήκος περίπου 36 εκατοστών καθώς τα πόδια τους είναι ακανθώδη και γερά. Στον άνθρωπο παρασιτούν κυρίως τα είδη Pulex irritans και Xenopsylla cheopis, στην γάτα το είδος Ctenocephalides felis, στον σκύλο το είδος Ctenocephalides canis και στα τρωκτικά το είδος Ceratophyllus fasciatus.

Είναι πρόσκαιρα παράσιτα των εκάστοτε ξενιστών τους, ενώ στερούνται μεγάλης ειδικότητας ξενιστού, γεγονός που επιτρέπει στους ψύλλους να μυζήσουν αίμα και από ξενιστές άλλου είδους. Αφήνουν τα αυγά τους πάνω στο σώμα του ξενιστή αλλά πολλά από αυτά πέφτουν. Οι νύμφες βρίσκονται στο έδαφος που κοιμάται ο ξενιστής και τρέφονται από τα περιττώματα των ενήλικων. Οι ενήλικες ψύλλοι παραμένουν στο κουκούλι τους για μεγάλο διάστημα, μέχρι να επιτεθούν, αφού λάβουν πρώτα τα ανάλογα ερεθίσματα ύπαρξης ξενιστή. Οι θηλυκοί αφού τραφούν με αίμα εναποθέτουν περίπου 6 αυγά.

Κίνδυνοι

Τα τσιμπούρια συνήθως επιτίθενται στους ανθρώπους στα χαμηλά, στα πόδια, ‘’χτυπώντας’’ με 2 τσιμπήματα. Το τσίμπημά τους προκαλεί έντονη φαγούρα και η ενόχληση μπορεί να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα. Στα ζώα οι ψύλλοι μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο καθώς μπορούν να τρέφονται από αυτά ακόμα και 100 μέρες, ρουφώντας όλο το αίμα τους. Το πιο επικίνδυνο πλεονέκτημά τους είναι ότι μεταφέρονται από ξενιστή σε ξενιστή. Έτσι διευκολύνουν την εξάπλωση επιδημιών αλλά και λοιμώξεων.

Σκόροι

Η οικογένεια των Τινεϊδών, στην οποία ανήκει ο σκόρος των ρούχων, αριθμεί πάνω από 1800 είδη σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι πιο γνωστοί σκόροι που τα μολύνουν είναι ο Weldoing Clothes Moth και ο Case-Making Clothes Moth. Τρέφονται από μαλλιά, φτερά, γούνες, ταπετσαρίες αλλά και από δερμάτινα ρούχα. Υπάρχει όμως και μία κατηγορία σκόρων που μολύνουν τα αποθηκευμένα τρόφιμα (π.χ. αλεύρι). Οι συνηθέστεροι αυτής της κατηγορίας είναι ο Mediterranean Flour Moth και ο Indian Meal Moth. Ο τρόπος που εισέρχονται στην τροφή είναι μέσω άλλων μολυσμένων τροφών. Έτσι αν μία τροφή μείνει εκτεθειμένη σε ένα σκιερό μέρος, μπορεί να μολυνθεί. Οι τροφές που παρατηρείται πιο συχνά αυτού του είδους η μόλυνση είναι το ρύζι, τα μπαχαρικά, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά αλλά και οι σπόροι. Αξίζει να σημειωθεί ότι μολύνσεις μπορεί να προκληθούν και από αποξηραμένα λουλούδια.

Σκόροι

Η σφήκα είναι έντομο υμενόπτερο και κεντροφόρο. Έχουν ελάχιστο τρίχωμα και είναι πολύ έντονα χρωματισμένες. Είναι κυνηγοί άλλων εντόμων. Οι φωλιές τους μοιάζουν ως προς τα εξάγωνα κελιά και είναι γκρίζες και θυμίζουν χαρτόνι. Είναι κατασκευασμένες από ένα υλικό που παράγεται από το σάλιο του θηλυκού σε συνδυασμό με ίνες ξύλου. Τις δημιουργούν κυρίως σε υπόγεια, σε στέγες, γενικότερα σε σκιερά μέρη. Χτίζονται σε απρόβλεπτες θέσεις ακόμα και εντελώς κατακόρυφα. Ο κύκλος ζωής τους είναι 2 μήνες. Η τροφή τους είναι είναι κυρίως γλυκιά όπως το νέκταρ.

Έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται σε ποικίλλες συνθήκες περιβάλλοντος και διαθέτουν εξαιρετική όσφρηση. Δεν είναι απαραίτητα επιθετικά έντομα, καθώς ο μόνος λόγος επίθεσής τους είναι λόγω άμυνας και κυρίως όταν θέλουν να προστατεύσουν τη φωλιά τους. Θεωρούνται ενεργητικά έντομα καθώς σκοτώνουν άλλα παράσιτα όπως τις μύγες. Είναι σημαντικοί επικονιαστές καθώς τρέφονται από λουλούδια. Δρουν όμως και παρασιτικά καθώς καταστρέφουν την ξυλεία για να δημιουργήσουν τη φωλιά τους.

Έτσι μπορεί να αφαιρέσουν ακόμα και το φλοιό δέντρων καταστρέφοντάς τα. Επίσης δημιουργούν καταστροφές σε φρούτα αλλά και σε καρπούς κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι σφήκες είναι υπαίτιες για πολλές αλλεργίες η κνησμούς που μπορεί να εξελιχθούν σε αλλεργικό σοκ. Επικίνδυνο είναι επίσης το γεγονός ότι επιτίθενται ανά ομάδες. Είναι απίστευτη η καταστροφή που μπορούν να δημιουργήσουν εφόσον μία αποικία που αποτελείται από 25.000 σφήκες, μπορεί να εξαφανίσει σε ένα μόλις χρόνο νεκρή ζωϊκή ύλη βάρους 1 τόνου.

Τρωκτικά

Τα τρωκτικά αποτελούν τάξη των πλακουντοφόρων, αναγάλιδων θηλαστικών. Είναι η μεγαλύτερη, σε αριθμό ειδών, τάξη των θηλαστικών. Στην Ελλάδα τα πιο συχνά είναι ο νορβηγικός αρουραίος(Rattus Norvegius) και ο αρουραίος της στέγης (Rattus-rattus), του οποίου η δράση περιορίζεται κυρίως σε λιμάνια αλλά εμφανίζονται και σε αστικές περιοχές. Χαρακτηριστική είναι και η γονιμότητα τους. Τα θηλαστικά εγκυμονούν πολλές φορές το χρόνο και γεννούν πολλά μικρά. Πολλαπλασιάζονται με τόση αφθονία, που αν δεν υπήρχε τρόπος εξόντωσης θα μπορούσαν να καταστρέψουν εντελώς τις γεωργικές καλλιέργεις.

Έχουν την ικανότητα να κολυμπήσουν μέχρι και 1.5 km και να επιβιώσουν 2 μέρες μέσα σε νερό. Έχουν ασθενή όραση και αχρωματοψία αλλά έχουν άριστη ακοή. Προκαλλούν σοβαρές υλικές ζημιές σε εγκαταστάσεις, μπορούν να προκαλλέσουν ακόμα και πυργκαγιά καθώς ροκανίζουν καλώδια με τους κοπτήρες που διαθέτουν στο μπροστινό μέρος των σαγονιών τους. Επίσης, μεταδίδουν θανατηφόρες ασθένειες όπως πανούκλα, χολέρα, τύφο κ.α.. Επίσης είναι φορείς ιών και παρασίτων. Επιπλέον αφήνουν σταγόνες ούρων που μολύνουν τρόφιμα δημιουργώντας υψηλού κόστους ζημιές σε αποθήκες, νοσοκομεία, καταστήματα κ.α.

RATTUS-RATTUS

Η κοινή του ονομασία μπορεί να είναι αρουραίος των πλοίων, μαύρος αρουραίος, οικόσιτος αρουραίος, αρουραίος της στέγης.Το χρώμα του είναι συνήθως μαύρο ή γκρίζο, με λείο και απαλό τρίχωμα.Παρά τους μεγάλους και προεξέχοντες οφθαλμούς διαθέτουν ασθενή όραση και αχρωματοψία, σε αντιπαραβολή με την ακοή που είναι άριστη όπως και η κολυμβητική ικανότητα.Αν δεν ανοίγει τρύπες, δημιουργεί φωλιές, σε τοίχους, σοφίτες, δένδρα ως επιδέξιος αναρριχητής που είναι. Σπάνια κινείται σε υπονόμους, παμφάγο, με προτιμήσεις στα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, απόρους, λαχανικά ή εν γένει τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.

RATTUS NORVEGIUS

Απαντάται σε χρωματισμούς γκρι-μαύρους ή εναλλακτικά γκρι-υπόλευκους.Με άριστη ακοή, ασθενή όραση και αχρωματοψία, αλλά και εξαιρετική όσφρηση, ανοίγει τρύπες κάνοντας τις φωλιές του, ζώντας σε εσωτερικούς, εξωτερικούς χώρους και υπονόμους.Δεινός κολυμβητής, αν και μπορεί παράλληλα να αναρριχηθεί δεν είναι ιδιαίτερα ευκίνητος και σχετικά προβλέψιμος στη συμπεριφορά, αποφεύγοντας να προσεγγίσει μη οικεία αντικείμενα π.χ. παγίδες. Χαρακτηριστικά παμφάγος, προτιμά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αποθηκεύει τροφές σε κρυφά σημεία για μελλοντική κατανάλωση.

Χαρακτηριστικά – Κίνδυνοι

Αποτελούν κίνδυνο για τις εγκαταστάσεις καθώς διαβιούν στο εσωτερικό, προκαλώντας πυρκαγιές με το ροκάνισμα καλωδίων, καταστρέφοντας μονώσεις, προξενώντας απώλεια θερμότητας και κόστος υψηλό για αντικατάσταση.Τα ποντίκια μεταδίδουν ασθένειες, όπως σαλμονέλα και λεπτοσπείρωση. Επιπροσθέτως οι σταγόνες ούρων που αφήνουν, μολύνουν τρόφιμα, συνιστώντας πραγματική πληγή για αποθήκες, σιταποθήκες, νοσοκομεία, καταστήματα, κ.λπ. Η ταχύτητα πολλαπλασιασμού και η δημιουργία αποικιών συντελούν στη ραγδαία επιδείνωση του προβλήματος σε μια εγκατάσταση.

Καταπολέμηση – Μυοκτονία

Η ταχεία ανάπτυξη των πληθυσμών των τρωκτικών στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις γωνιές της γης δεν οφείλεται μόνο στην εξωτερική ικανότητα προσαρμογής τους (προσαρμοστικότητα) αλλά και στην εξαιρετική τους γονιμότητα.

Έτσι οι καταστροφές που επιφέρουν με την δραστηριότητά τους αλλά και κυρίως οι κίνδυνοι μετάδοσης σοβαρών ασθενειών, επιβάλλει την γρήγορη και αδιαπραγμάτευτη καταπολέμηση των πληθυσμών τους.

Οι στρατηγικές αποτελεσματικής καταπολέμησης απαιτούν Ολοκληρωμένα Συστήματα με ποικίλες απαιτήσεις. Απαιτήσεις που διαμορφώνονται με σχεδιασμό και δράση βασισμένη σε τεκμηριωμένη εμπειρία, γνώση, κατανόηση των συνηθειών και της συμπεριφοράς των τρωκτικών, εξατομίκευση της λύσης ανάλογα με τις ανάγκες της περίπτωσης (case study) αλλά και με σεβασμό στις ευαισθησίες του περιβάλλοντος.

Έτσι η SYBAN με συστήματα (μεθοδολογία διάγνωσης-εφαρμογής, προϊόντα επικαιροποιημένα) δράσης συνδυάζει αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία με οικονομία.

Τα δολώματα – Μυοκτόνα σκευάσματα

ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ – ΔΟΛΩΜΑΤΑ

Η επιλογή των προϊόντων βασίζεται:

      • Στην σύνθεση του δολώματος
      • Τις απαιτήσεις της εγκατάστασης
      • Τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες και περιορισμούς
      • Στη βιολογία του εχθρού

Άπαντα τα προϊόντα (συσκευάσματα δολωμάτων, σταθμοί, παγίδες) είναι πιστοποιημένα από το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εναρμονισμένα με τις Κοινοτικές Οδηγίες και Κανονισμούς (1907/2006, 1272/2008, 67/548, 1999/45) και η εφαρμογή τους βασίζεται σε Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας και Ορθών Πρακτικών.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ
  1. Απόλυτα ασφαλή για τον άνθρωπο, την πανίδα και την χλωρίδα.
  2. Ελκυστικά στα τρωκτικά με υψηλή δραστικότητα.
  3. Δοσολογημένα σε ένα γεύμα (συνεχής αναπλήρωση).
  4. Άμεση και αποτελεσματική δράση σε ένα ευρύ φάσμα επιθέσεων.
  5. Δεν απαιτούν προδόλωση
  6. Βραδεία δράση εφαρμογής, ώστε τα τρωκτικά της αποικίας να μην αποτρέπονται στη λήψη.
  7. Επικαιροποιημένη σύνθεση δραστικών ουσιών δεύτερης γενιάς.
  8. Αυτούσια δόλωση χωρίς διακυμάνσεις δοσομέτρησης.
  9. Πολυχρηστικά (στο εξωτερικό και στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων).
  10. Ισχυρή προσέλκυση- Αντιμετώπιση ανθεκτικότητας (μιθριδατισμού).
Καταπολέμηση τρωκτικών

-Αναγνωρίζοντας τις ολοένα μεγαλύτερες προκλήσεις που απορρέουν από τις αντικρουόμενες απαιτήσεις υγιεινής και ασφαλείας των εγκαταστάσεων και της αυξανόμενης αντίστασης, που οφείλεται στην προσαρμοστικότητα της συμπεριφοράς των τρωκτικών, αποτελεί δημιουργική πρόκληση δράσης για την Syban.

Δράση καταπολέμησης των τρωκτικών που με την επιδίωξή τους για ανεύρεση τροφής, επιφέρουν φθορές τόσο στα κελύφη των εγκαταστάσεων όσο και στον πολύτιμο και ακριβό σύγχρονο εξοπλισμό τους.

Δράση καταπολέμησης των τρωκτικών που μεταφέρουν και μεταδίδουν θανατηφόρες ασθένειες.

Δράση καταπολέμησης των τρωκτικών για την ανταγωνιστική τους δράση, στην ανθρώπινη οικονομική δραστηριότητα.

Κρίσιμη παραγοντική παράμετρος της αποτελεσματικότητας καταπολέμησης αποτελεί ο χρόνος.

Χρόνος όσο αφορά την ανάσχεση των προβλημάτων, τόσο και στην οριστική αντιμετώπιση και επίλυσή τους, σε συνάρτηση με τα στοιχεία κόστος και απόδοση.

Ιδιαιτερότητες και αντικειμενικές δυσκολίες αποτελούν:

-Η προσφυγή στις υπηρεσίες υγιεινής γίνεται με χρονική καθυστέρηση, από την αρχική εμφάνιση του προβλήματος και τα τρωκτικά έχουν διαμορφώσει εναλλακτικές πηγές τροφής, και έτσι ο όγκος κατανάλωσης των δολωμάτων –για μεγάλο διάστημα- είναι ανεπαρκής.

-Τα δολώματα –νέα άγνωστη τροφή- αντιμετωπίζονται με έμφυτη επιφυλακτικότητα (νεοφοβικό φαινόμενο) με συνέπεια την χρονική υστέρηση κατανάλωσης.

Αντίδοτο και εναλλακτική διέξοδο στις ανωτέρω δυσκολίες, αποτελούν τα δολώματα δεύτερης γενιάς με άξονα δράσης νέες μεθοδολογίες και συστήματα που αξιοποιούν τις έμφυτες συμπεριφορές των τρωκτικών που συνίστανται στα κατωτέρω περιγραφόμενα χαρακτηριστικά:

-Στην βασισμένη στο ένστικτο ανέυρεση τροφής.

-Την επιμονή στη νυχτερινή αναζήτηση τροφής .

-Τους εποχικούς κύκλους δραστηριότητας.

-Τη φυσιολογία.

Οι υγειονομικές μας εφαρμογές στην αντιμετώπιση των τρωκτικών βασίζονται σε 4 άξονες διαμόρφωσης της προστιθέμενης αξίας.

-Την εξασφάλιση της υγείας του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος των εγκαταστάσεων (εσωτερικού και εξωτερικού).

-Την προστασία της πανίδας με ακίνδυνη τοξικότηα των δολωμάτων αλλά και την μηδενική βιοσυσσώρευση στο περιβάλλον της χλωρίδας.

-Την οικονομία (κόστος- απόδοση).

-Την ταχύτατη αντιμετώπιση του πρβλήματος, εξαιτίας των οικονομικών και λειτουργικών επιπτώσεων, στο σημερινό διαμορφωμένο αντίξοο περιβάλλον.

Όλα τα σκευάσματα (δολωματικοί σταθμοί-παγίδες κλπ) είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εκ του παραλλήλου, σύμφωνα με τους Κανονισμούς και Οδηγίες της Ε.Ε. (1907/2006, 1272/2008, 67/548, 1999/45).Επιπροσθέτως πληρούν τα παρακάτω, ενδεικτικά, χαρακτηριστικά αποτελεσματικότητας:Ασφαλή για τον άνθρωπο και την πανίδα, ιδιαίτερα ελκυστικά και εξαιρετικά δραστικά, ενός γεύματος (ως μικρό μόνο μέρος της ημερήσιας διατροφής), εξασφαλίζουν, γρήγορα, αποτελεσματικό έλεγχο σε ένα ευρύ φάσμα προσβολών.Χωρίς απαιτήσεις προδόλωσης, βραδείας δράσης ώστε τα υπόλοιπα τρωκτικά της αποικίας να μην αποφεύγουν τη λήψη τους, με δραστικές ουσίες δεύτερης γενιάς, προηγμένης σύνθεσης, έτοιμα προς χρήση δολώματα (χωρίς κινδύνους υπολογισμού της δοσομέτρησης), για χρήση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.Εύχρηστα, προσελκύουν τα τρωκτικά, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την ανθεκτικότητα των τρωκτικών (μιθριδατισμό) λόγω λανθασμένης χρήσης δολωμάτων είτε από αυτοσχεδιασμούς, είτε από έλλειψη επαγγελματικής και επιστημονικής επάρκειας.

-Σήμερα τα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας στις εγκαταστάσεις, καθιστούν επιτακτική την αποτελεσματική και επαληθεύσιμη καταπολέμηση των τρωκτικών.Τρωκτικά που προκαλούν ζημιές στα κτίσματα, μεταφέρουν και μεταδίδουν θανατηφόρες ασθένειες και συμπεριφέρονται ανταγωνιστικά, ως προς τον άνθρωπο, για την εξασφάλιση τροφής. Επιπροσθέτως προκαλούν φθορές τόσο στα κελύφη των εγκαταστάσεων, όσο και στους εξοπλισμούς.Η εξολόθρευσή τους αποτελεί πρόκληση για τη SYBAN.Πρόκληση για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, την προστασία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, τη διαφύλαξη της οικονομικής δραστηριότητας μιας εγκατάστασης, από αναστατώσεις αλλά και από καταστροφές.Για μας ο χρόνος αποτελεί ενεργό και κρίσιμο παράγοντα, τόσο στην ανάσχεση του προβλήματος, όσο και στην οριστική επίλυσή του. Αλλά και κρίσιμο παράγοντα για τη διαμόρφωση της σχέσης κόστους – απόδοσης.Ωστόσο η καταπολέμηση εμφανίζει ιδιαιτερότητες και δυσκολίες:Η πρόσκληση από τις εγκαταστάσεις για ανάληψη δράσης, γίνεται αφού εντοπιστεί το πρόβλημα σε έκταση.Υπάρχουν άφθονες πηγές εναλλακτικής ‘‘τροφής’’ για τα τρωκτικά, έτσι το επίπεδο κατανάλωσης των δολωμάτων είναι χαμηλό.Υπάρχει μεγάλη έμφυτη επιφυλακτικότητα (νεοφοβία) με την οποία αντιμετωπίζουν νέα και άγνωστη τροφή, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η κατανάλωση των δολωμάτων.Από τις προαναφερόμενες δυσκολίες, καθίσταται επιτακτική η υιοθέτηση καθιερωμένων συνθέσεων δολωμάτων (αντιπηκτικά δεύτερης γενιάς) καθώς και διεθνώς αναγνωρισμένες μεθοδολογίες και συστήματα που να αξιοποιούν στο έπακρο τη φυσική συμπεριφορά των τρωκτικών.Φυσική συμπεριφορά με χαρακτηριστικά:Τους ετήσιους κύκλους δραστηριότητας, τη νυχτερινή λήψη τροφής, τη νεοφοβία, το ένστικτο αναζήτησης τροφής, τις τακτικές συνήθειες, τις ιδιαιτερότητες των δραστηριοτήτων και της φυσιολογίας.Υιοθετούμε, στην καταπολέμηση των τρωκτικών, λύσεις (Υγειονομικές εφαρμογές Μυοκτονίας) υψηλής προστιθέμενης αξίας, βασισμένες σε 3 πυλώνες:Την αυξανόμενη ανάγκη διασφάλισης της υγείας των πληθυσμών των εγκαταστάσεων, την ασφάλεια των τροφίμων, την προστασία ειδών (πανίδας) που δεν αποτελούν στόχο, με δολώματα ελάχιστης τοξικότητας και μηδενικής βιοσυσσώρευσης για το περιβάλλον (χλωρίδα).Τη συμφέρουσα οικονομική Μεθοδολογία – Σύστημα καταπολέμησης όλων των τρωκτικών.Την επιτάχυνση του χρόνου αντιμετώπισης, ως πολύτιμη απαίτηση, στο πλαίσιο των οικονομικών και λειτουργικών απαιτήσεων σήμερα.

Πρόληψη

Εκτός από την καταπολέμηση των τρωκτικών, ο σοφότερος τρόπος αποφυγής τους είναι η πρόληψη. Έτσι η SYBAN ενημερώνει τους πελάτες της αναλυτικά για την επίτευξη του στόχου. Πιο συγκεκριμένα, προτείνει μέτρα πρόληψεις για τη συντήρηση των κτιρίων (τοίχους, οροφές πατώματα, αποχετεύσεις, κ.α.) καθώς αποτελούν αφορμή για την είσοδο των τρωκτικών. Συνιστά τρόπους υγιεινής και τρόπους ελέγχου κλειστών χώρων που είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί για τα τρωκτικά. Επιπλέον συνιστά οι χώροι αποθήκευσης τροφίμων να είναι απόλυτα οργανωμένοι και να μην είναι σε άμεση επαφή με δάπεδα και τοίχους και ο έλεγχος των χώρων αυτών πρέπει να είναι μεθοδικός και τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Απωθήσεις φιδιών και πουλιών

Πουλιά

Η προσαρμογή στο αστικό περιβάλλον από μεγάλο αριθμό πουλιών – και αρκετά είδη – δημιουργούν προβλήματα που αφορούν: Συνθήκες υγιεινής, ασφάλεια, αισθητική και υγιεινή.Τα πουλιά που έχουν ενταχθεί στο αστικό περιβάλλον, χρησιμοποιούν προεξοχές στεγών, καλώδια, περβάζια παραθύρων, μπαλκόνια, αλλά και πολλά άλλα σημεία, είτε για να ξαποστάσουν είτε για να χτίσουν τις φωλιές τους.

Υγιεινή

Τα περιττώματα αλλά και τα υλικά της φωλιάς, συνδέονται με περισσότερες από 30 ασθένειες, ανάμεσα σε αυτές την εγκεφαλίτιδα, τη σαλμονέλωση, την ιστοπλάσμωση, την ορνίθωση, την κρυπτοκοκίαση, αλλεργίες και άλλες. Παράλληλα τα πουλιά ως φορείς – ξενιστές άλλων εκτοπαρασίτων (ακάρεα, κοριοί, ψύλλοι και άλλα), αποτελούν σοβαρό κίνδυνο υγιεινής για τις εγκαταστάσεις.

Ασφάλεια

Τα περιττώματα των πουλιών ως εμπεριέχοντα οξέα, προκαλούν ανεπανόρθωτες φθορές στα κτίρια εξ αιτίας των χημικών αντιδράσεων που δημιουργούν.Παράλληλα τα περιττώματα αποτελούν κίνδυνο ασφάλειας, εξαιτίας της ολισθηρότητας που προξενούν στις επιφάνειες.

Αισθητική

Είναι ιδιαίτερα ενοχλητική η εικόνα εξωτερικών χώρων γεμάτη περιττώματα και ανεξίτηλες κηλίδες που αλλοιώνουν την αισθητική των εγκαταστάσεων.

Απωθήσεις Πουλιών

Για την αποτροπή πρόσβασης των πουλιών στις εγκαταστάσεις αναλαμβάνουμε την Μελέτη του χώρου και των προβλημάτων που έχουν παρουσιασθεί.Σχεδιάζουμε λαμβάνοντας υπόψη το είδος της εγκατάστασης, την κατασκευαστική δομή της, την πυκνότητα προσβολής (χαμηλή, ενδιάμεση, μεγάλη), την προσβασιμότητα στους κρίσιμους χώρους, το είδος και τη διαμόρφωση των προσβάσιμων επιφανειών.

Όλα τα συστήματα απώθησης που έχουμε υιοθετήσει αλλά και οι μεθοδολογίες – προϊόντα, διαθέτουν Πιστοποίηση Περιβαλλοντικής προστασίας, ορθής λειτουργίας και αποτελεσματικότητας.Ενδεικτικά παραθέτουμε συστήματα που επιλέγονται ανάλογα με το είδος των πουλιών (περιστέρια, σπουργίτια, ψαρόνια, γλάροι, κοτσύφια, καρακάξες, κοράκια κ.α.)

Ειδικές συσκευές Laser

Συσκευές παράγουν δέσμες Laser οι οποίες αποπροσανατολίζουν, απομακρύνοντας τα πουλιά.Ηχητικά-βιοακουστικά συστήματαΕνεργοποιούνται όταν εντοπίζουν κίνηση θερμόαιμων σπονδυλωτών, με γωνία 130° και βάθος 10m με ενσωματωμένο φωτοκύτταρο που διακόπτει τη λειτουργία μόλις νυχτώσει.

Ηχητικά συστήματα εξομοίωσηςΗχητικά συστήματα με εξομοίωση κραυγών αρπακτικών και επιθετικών πουλιών, που τρομοκρατούν τα πουλιά και τα αποτρέπουν να προσεγγίσουν.Με δυνατότητα ελέγχου έντασης και χρόνου παύσης – σίγασης, προγραμματισμένης λειτουργίας, με εναλλαγή ειδών κραυγών.

Συσκευές υπερήχων

Στόχος ο εκφοβισμός και η αποτροπή προσέγγισης με αναζήτηση άλλης εγκατάστασης.

Δίκτυα προστασίας

Δίκτυα πολυαιθυλαινίου που εγκαθίστανται με αρτιότητα, ανοξείδωτα στηρίγματα και ανθρωποθυρίδες επισκεψιμότητας. Με υλικό ειδικά επεξεργασμένο, ώστε να μην προσβάλλεται από την ηλιακή ακτινοβολία, με κατάλληλο άνοιγμα οπών, ιδανικό για την εκδίωξη – απομάκρυνση των πουλιών αλλά και με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα (δεν είναι ευδιάκριτο και έτσι δεν επιβαρύνει την αισθητική της εγκατάστασης).

Ηλεκτροφόροι αγωγοί (χορδές)

Τοποθετούνται παράλληλα, με κυμαινόμενη διαφορά τάσης που αποτρέπει την προσέγγιση χωρίς να προκαλεί τραυματισμό.Ακίδες (πλαστικές)Απωθητικές ακίδες με βάση από επεξεργασμένο πολυκαρβονικό για να αντέχουν στην ακτινοβολία U.B.Α ποτρέπουν την προσέγγιση πουλιών σε επιφάνειες.

Δομικές αλλαγές στην εγκατάσταση Κατασκευαστικές αλλαγές στην εγκατάσταση, ώστε να μην είναι βιότοποι ή εύκολο παρατηρητήριο.Παράλληλα αναλαμβάνεται δράση για την εξάλειψη πηγών τροφής και νερού. Παρατήρηση: Όλα τα ανωτέρω συστήματα είναι αβλαβή για τον άνθρωπο, τη χλωρίδα και σε καμία περίπτωση δεν τραυματίζουν τα πουλιά.

Φίδια

Είναι γνωστοί οι κίνδυνοι που απορρέουν από την ύπαρξη φιδιών στα κτίρια και στις εγκαταστάσεις. Παράλληλα, όμως, πρόβλημα συνιστά και η εξολόθρευσή τους σε περιοχές που είναι έντονη και η παρουσία ποντικών. Καθώς τα φίδια είναι ο σπουδαιότερος εχθρός των τρωκτικών -συνιστώντας έτσι βαθμίδα της φυσικής ισορροπίας- η εξόντωσή τους δημιουργεί πλεονεκτήματα στα τρωκτικά, ανατρέποντας το σύστημα. Έτσι όταν ενεργοποιούνται συστήματα απώθησης επιβάλλεται η παράλληλη εφαρμογή προγραμμάτων ελέγχου πληθυσμών και των τρωκτικών.

Απωθήσεις φιδιών

Η παρουσία ερπετών στις εγκαταστάσεις, εμπεριέχει την πιθανότητα «συνάντησης» με τον άνθρωπο, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια της ψυχραιμίας και πρόκλησης πανικού.Είτε η συνάντηση αφορά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία φίδια, είτε αφορά είδη ακίνδυνα.Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, αναλαμβάνουμε δράση για την αποτροπή της εισόδου, είτε την απομάκρυνση υπαρχόντων ερπετών στην εγκατάσταση, ώστε να μηδενιστούν οι πιθανότητες ανεπιθύμητης συνάντησης.

Απωθήσεις φιδιών

Η παρουσία ερπετών στις εγκαταστάσεις, εμπεριέχει την πιθανότητα «συνάντησης» με τον άνθρωπο, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια της ψυχραιμίας και πρόκλησης πανικού.Είτε η συνάντηση αφορά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία φίδια, είτε αφορά είδη ακίνδυνα.Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, αναλαμβάνουμε δράση για την αποτροπή της εισόδου, είτε την απομάκρυνση υπαρχόντων ερπετών στην εγκατάσταση, ώστε να μηδενιστούν οι πιθανότητες ανεπιθύμητης συνάντησης.

Προϊόντα – Εφαρμογές

Έχει παρέλθει η περίοδος πειραματισμών από τις εγκαταστάσεις, κατά τις οποίες υποσχέσεις απώθησης με ‘‘πρακτική’’ μεθοδολογία, βασισμένες σε παραδοσιακές συμβουλές, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.Το θειάφι, το σκόρδο ή το κρεμμύδι, το πετρέλαιο, η ναφθαλίνη, αλλά και τα ‘‘απωθητικά’’ εμπορίου βασισμένα στα προηγούμενα υλικά – επιπροσθέτως αμφιβόλου σύστασης – δεν έχουν κανένα, απολύτως, αποδεδειγμένο αποτέλεσμα. Η SYBAN παρεμβαίνει με συστήματα απώθησης βασισμένα σε:Σκευάσματα, η οσμή των οποίων είναι ενοχλητική ή μπλοκάρει τα αισθητήρια όργανα των φιδιών, με τελικό αποτέλεσμα αυτά να μην προσεγγίζουν ή να εγκαταλείπουν το χώρο. Η εφαρμογή βασισμένη σε σκευάσματα, γίνεται περιμετρικά (ζώνη προστασίας) με εύρος 10-15 cm. Τα σκευάσματα είναι υγρά ή στερεά, ανάλογα με την επιφάνεια (επικλινή ή επίπεδη).

Σκευάσματα με βασικά χαρακτηριστικά:

Αντοχή σε όλες τις καιρικές συνθήκες.Μεγάλης διάρκειας δράσης (4-5 μήνες).Βιοδιασπώμενα, ατοξικά, οικολογικά, ακίνδυνα για τα ζώα.Σε μεγάλο ποσοστό η επίσκεψη ενός ερπετού, οφείλεται στην αναζήτηση τροφής ή κρυψώνας – φωλιάς, όπου μπορεί να ξεκουραστεί.Η πρόληψη είναι το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε, για να αποτραπούν τα ερπετά στο να επιλέξουν την εγκατάστασή μας για επίσκεψη.

Προς τούτο προβαίνουμε στις εξής ενέργειες:

Περιορίζουμε – εξαφανίζουμε τις εκτεθειμένες πηγές τροφής και νερού.Απελευθερώνουμε τους χώρους μας από ογκώδη αντικείμενα ή συσσωρεύσεις άχρηστων υλικών που μπορούν να αποτελέσουν κρυψώνες.Σχεδιάζουμε υγειονομικές εφαρμογές για να ‘‘κρατηθούν’’ μακριά τα τρωκτικά (ποντίκια, αρουραίοι).Συντηρούμε το πράσινο γιατί ο αφρόντιστος κήπος είναι κρυψώνα και ελκυστικό περιβάλλον για τα ερπετά.Ένα αφιλόξενο περιβάλλον απορρίπτεται από το ερπετό και το στρέφει σε άλλη περιοχή φιλόξενη, εξυπηρετική για τον τρόπο ζωής του και τις καθημερινές του ανάγκες.