Συχνές Ερωτήσεις

Επιβαρύνονται περισσότερο οι ένοικοι που ανάβουν πρώτοι αυτοί το καλοριφέρ;

Όχι. Η κατανομή δαπανών θέρμανσης γίνεται σύμφωνα με τις θερμίδες που καταναλώνονται στα θερμαντικά σώματα. Επομένως, δεν επιβαρύνονται οι ένοικοι που ανάβουν πρώτοι τα θερμαντικά σώματα. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε κτίρια που χρησιμοποιούν το σύστημα της ωρομέτρησης για την κατανομή των δαπανών θέρμανσης.

Ο καυστήρας λειτουργεί σε μόνιμη βάση;

Όχι. Ο καυστήρας είναι σε κατάσταση αναμονής και λειτουργεί μόνο όταν υπάρχει ζήτηση. Όταν δεν υπάρχει ζήτηση θέρμανσης ο καυστήρας λειτουργεί ελάχιστα, περίπου 1 - 2 λεπτά την ώρα, ώστε να θερμάνει μόνο το νερό που βρίσκεται μέσα στο λέβητα.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος χρήσης του συστήματος, ώστε να εξασφαλίσουμε το μέγιστο σε οικονομία;

Ο ορθότερος τρόπος χρήσης είναι η σταθερή ρύθμιση μιας θερμοκρασίας σε μια τιμή της τάξης των 20C. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας σε χαμηλότερα επίπεδα ενδείκνυται κατά τις νυχτερινές ώρες. Είναι σφάλμα να κλείνουμε τελείως τη θέρμανση για ένα διάστημα και να ζητάμε κατόπιν αυξημένη θερμοκρασία για να ζεστάνουμε γρήγορα το χώρο μας. Μόνο σε περιόδους απουσίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, περισσότερο από 4 μέρες, προτείνεται η ρύθμιση του θερμοστάτη στους 12C.

Είναι καλό να κλείνουμε τελείως τους θερμοστατικούς διακόπτες όταν απουσιάζουμε για λίγες ώρες από το διαμέρισμά μας;

Όχι. Είναι προτιμότερο απλά να χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Προτείνεται ρύθμιση στους 17C.

Απαιτείται ομοφωνία των συνιδιοκτητών για την εγκατάσταση του συστήματος;

Ναι. Δεν είναι αναγκαίο αλλά είναι καλό να επιτευχθεί, γιατί διαφορετικά δημιουργούνται δυσλειτουργίες.

Τα διαμερίσματα που επιβαρύνονται από απώλειες λόγω θέσης, συνήθως τα ρετιρέ, θα χρεώνονται περισσότερο σε σύγκριση με το παλιό σύστημα κεντρικής θέρμανσης;

Όχι. Τα διαμερίσματα αυτά θα χρεώνονται λιγότερο σε σχέση με το αν λειτουργούσαν με το παλιό σύστημα της κεντρικής θέρμανσης. Ένα ρετιρέ για παράδειγμα με το παλιό σύστημα «έπαιρνε» ζεστό νερό περίπου μία ώρα μετά τη λειτουργία του καυστήρα. Στο διάστημα όμως αυτό όπου καταναλώνεται και το περισσότερο πετρέλαιο, το ρετιρέ συμμετείχε στην κατανομή. Άρα πλήρωνε για πετρέλαιο χωρίς να εκμεταλλεύεται τη ζέστη. Αν υποθέσουμε ότι σε ένα κτίριο η θέρμανση με το παλιό σύστημα λειτουργεί για τρία διαστήματα κατά τη διάρκεια της μέρας (πρωί, μεσημέρι, βράδυ) αντιλαμβανόμαστε πόσο πετρέλαιο πληρώνουν τα ρετιρέ χωρίς να εκμεταλλεύονται το αντίστοιχο ζεστό νερό. Αυτή ακριβώς η δυσλειτουργία του παλιού συστήματος διορθώνεται πλήρως με την εγκατάσταση αυτού του συστήματος, καθώς πλέον όλοι πληρώνουν σύμφωνα με θερμίδες που κατανάλωσαν, δηλαδή για αυτό που πραγματικά κατανάλωσαν. Δηλαδή τα διαμερίσματα αυτά μέχρι τώρα «χρεώνονταν» το κρύο, ενώ τώρα θα χρεώνονται για τη ζέστη. Να σημειωθεί όμως ότι επειδή μιλάμε για σύστημα θερμιδομέτρησης, τα διαμερίσματα αυτά θα χρεώνονται περισσότερο σε σχέση με διαμερίσματα αντίστοιχων εμβαδών για να επιτύχουν τις ίδιες θερμοκρασίες.